Met de Camper door Portugal

Beroemde azulejo's wanden in het Bento station in Porto

Portugal is twee maal zo groot als Nederland. De lange kustlijn in het westen en het zuiden en het aangename klimaat maken het land zeer gewild bij zon- en strandliefhebbers.
Maar Portugal biedt veel meer dan dat:

Het groene bergachtige noorden

Een aantal natuurgebieden met prachtige berglandschappen lokken wandelaars en andere natuurliefhebbers. De natuurparken van Alvão en Estrela hebben goed onderhouden wegen en liggen betrekkelijk dicht bij belangrijke cultuursteden. Zo is natuur overal goed te combineren met cultuur. De oorprong van veel monumenten, kerken en kloosters is het katholicisme, dat ook tegenwoordig nog een grote rol speelt in de samenleving. De mooiste religieuze uitingen, maar ook dagelijkse taferelen zijn te zien op panelen van azulejo's - fraai beschilderde tegels - die door heel Portugal de gevels van huizen en gebouwen sieren.

Verschroeide aarde in de Alentejo

De Alentejo, in het midden van het land, is een streek met uitgestrekte vlakten, glooiende heuvels en soms bijna verlaten dorpjes en stadjes. De hitte verschroeit het gras en het lijkt alsof alleen kurkeiken dit genadeloze landschap kunnen overleven.

Langs de Douro: wijnbergen als Werelderfgoed

De wijnhellingen van de Douro behoren tot de mooiste van de wereld. Door de steilte van de bergen kunnen de druiven hier grotendeels alleen met de hand worden geplukt. De wijnen zijn zeer de moeite waard, maar vooral de Port is het visitekaartje van de streek. De Quinta's waar de wijn wordt geproduceerd en opgeslagen zijn soms oogstrelende oude gebouwen, die op prachtige uitzichtpunten liggen. 

De populaire Algarve

Velen kennen Portugal alleen van de prachtige stranden tussen ruige rotspartijen in de Algarve. Zeer de moeite waard, maar ook hier is verrassend veel moois te zien in de steden en het achterland. 

Veel stedenschoon in Portugal

De afwisseling tussen platteland, berggebieden en steden maakt van een reis door Portugal een zeer afwisselende belevenis. Steden als Braga, Guimarães, Coimbra, Tomar, Évora, Lagos en Faro hebben grote historische betekenis en zijn bovendien aangename plaatsen voor het maken van wandelingen, afgewisseld door een verfrissend wijntje of een kop koffie met een zoet gebakje op een terras. De prijzen zijn nog altijd bijzonder aantrekkelijk.
De grote trekpleisters zijn en blijven overigens Porto en Lissabon. Hier is zoveel te zien en te doen dat een verblijf van twee tot drie dagen is aan te bevelen.
In de camperreisgids 'Met de Camper door Portugal' worden alle hier genoemde gebieden en steden uitvoerig behandeld. Voor de complete reisroute, zoals in de gids is beschreven, is het aan te raden om zeker vijf tot zes weken uit te trekken. 

Met de Camper door Portugal

De complete reisroute van Noord naar Zuid

Deze reisgids beschrijft een lange route in Portugal van het Noorden tot het Zuiden, met veel aandacht voor kerken, kastelen, historische monumenten en uiteenlopende natuurgebieden.

2300 kilometer door:

 • Noord-Portugal met Braga, Guimarães en Porto
 • De bergachtige natuurgebieden van Bastos en Alvão
 • De mooie wijngebieden van de Douro
 • Het religieuze hart, met Coimbra, Fátima en Tomar
 • De zonnige hoofdstad Lissabon
 • De rotskusten en stranden van de Algarve

 
3 belangrijke bedevaartplaatsen:

 • Bom Jesus do Monte bij Braga
 • Nossa Senhora dos Remédios in Lamego
 • de Mariaverschijningen van Fátima

4 Unieke paleizen:

 • Bolsa Paleis in Porto
 • Paleis van João V in Mafra
 • Het Pena Paleis en het Nationale Paleis van Sintra

We hebben deze route in drie grote stukken verdeeld:

 1. Portugal-Noord 
  Via Braga en Guimarães gingen we naar Porto, terwijl we in een klein stadje aan zee bivakkeerden. Daarna volgden we de lijn van de Douro naar het Oosten en maakten we een grote lus door het noordelijke natuurgebied van de Alvão. Tenslotte maakten we een onvergetelijke tocht door de wijnstreek van de Douro.

 2. Portugal-Midden
  Na het natuurgebied van de Serra da Estrela bezochten we de historische en vooral religieuze driehoek Coimbra, Fatima en Tomar. Daarna verplaatsten we ons weer naar het Oosten om via Elvas, Vila Viçosa en Évora in de Costa de Lisboa te belanden. Uiteraard bleven we een paar dagen plakken in en rond Lissabon.

 3. Portugal-Zuid, Algarve 
  Natuurlijk mocht de Algarve niet ontbreken op deze route. We waren zeer benieuwd naar de goudgele stranden, de spectaculaire rotspartijen in zee en natuurlijk de magische uiteinden van Europa: de kapen van São Vicente en Sagres. Tenslotte gingen we nog even de bergen in, naar Monchique en daarna reden we dwars door de Alentejo terug naar Évora, om van daaruit via Spanje de reis terug naar huis te maken.
 • Extra: startpunt in Santiago de Compostela 
  Omdat Portugal een zeer religieus land was - en nog altijd is - leek het ons een mooi idee om te beginnen in een van de belangrijkste bedevaartplaatsen van Europa, Santiago de Compostela. Dat ligt immers vlak bij de toegangspoort naar Portugal.

De routegids telt 208 pagina's plus uitklapbaar omslag met routekaarten.

---
Deze routegids is te bestellen via de bestelknop in de rechterkolom.

TOEZENDING BUITEN NEDERLAND

Helaas is het verzendtarief buiten Nederland erg hoog. Een zending buiten Nederland moeten wij frankeren met maar liefst € 8,59. Bestelt u vanuit België dan is het aanzienlijk voordeliger om onze routegids in een boekhandel in België te bestellen.

Wilt u toch via onze website bestellen dan zijn we helaas genoodzaakt de hoge extra verzendkosten in rekening te brengen. U betaalt dan voor deze routegids:
€ 18,95 + € 9,06 = € 28,01

Complete Portugal route € 18.95

Portugal van Noord naar Zuid
Totaal ca. 2300 km in Portugal
Plus 4500 km uit- en thuisreis
Goed voor 6 tot 8 weken reisplezier

U kunt de routegids direct bestellen via de knop BESTELLEN hieronder.

VOOR BELGIË:
Alle CamperRoutegidsen zijn ook verkrijgbaar in België. O.a. bij de Standaard Boekhandel online, maar ook bij alle andere boekhandels.

ISBN/EAN 978-94-91856-14-3

KustrouteBergrouteStedenrouteLandelijke route
Twitter Facebook Mail