Met de camper naar Zuid-Frankrijk

17,95

Bestel

Met de camper naar Zuid-Frankrijk

Deze reisgids Met de camper naar Zuid-Frankrijk beschrijft een route in drie delen, die in 3 tot 4 weken in z’n geheel kan worden gereden, of in meerdere stukken kan worden verdeeld. Met deze reisgids rijd je over de Wijnroute van de Elzas, door de Franse Jura en via de Route Napoléon naar de Middellandse Zee.

We hebben de gids de afgelopen maanden helemaal bijgewerkt, de nieuwe druk is in juni verschenen.

 • Wijnroute van de Elzas
  Ruim 270 kilometer nuchter slingeren door kleurrijke wijndorpen met prachtige vakwerkhuizen en ’s avonds een heerlijk Riesling of Gewürztraminer drinken
 • Dwars door de Jura
  Ruim 400 kilometer met o.a. vestingstad Besançon, het wijngebied rond Arbois, het Cirque de Beaume en de watervallen van de Hérisson. Veel wandelmogelijkheden
 • De Route Napoléon
  770 Kilometer genieten op de ‘Moeder aller Vakantieroutes’ van Grenoble naar Cannes! Met een aanloop door de Chartreuse en een mooie omweg via de Gorges du Verdon

De totale route ‘Met de camper naar Zuid-Frankrijk’ is 1.450 km lang. De reisgids telt 156 pagina’s plus een uitklapbaar omslag met routekaarten.
Van deze gids verscheen begin juli 2020 de geheel bijgewerkte 4e druk

ISBN 978-94-91856-18-1
Laatste bijgewerkte herdruk april 2023

Bekijk reviews >>

 • Bergroutes
 • Landelijke routes
 • Stedenroutes

In dit boek zijn
bergroutes opgenomen.

17,95

Lenteactie camperroutes

LENTEACTIE

Bak je eigen camper!
De hele maand april bij elke bestelling een koekjessjabloon cadeau in de vorm van een campertje

Wijnroute door de Elzas en een sportieve route door de Jura, ca. 650 km in 16 dagen

De Route Napoléon, ruim 800 km in 18 reisdagen

In deze reisgids

Wijngaarden in de Elzas

Langs de Wijnroute van de Elzas wisselen dorpen met fraaie vakwerkhuizen en oude kastelen elkaar af. Vanaf eind september nemen de wijngaarden hun kleurige herfsttooi aan.

De route met camper of caravan naar Zuid-Frankrijk begint bij Wissembourg in de noordoostelijke hoek van Frankrijk. Dit eerste deel volgt grotendeels de traditionele wijnroute van de Elzas, langs bekende dorpen en stadjes als Obernai, Ribeauvillé en Colmar en eindigt bij het plaatjesboekendorp Éguisheim. Door de wijngaarden lopen veel bewegwijzerde wandelroutes, waar informatie wordt gegeven over de druiven en de wijn, maar ook over geschiedenis en legenden.

De ruige Jura

Bij Beaume-les-Messieurs laat de Franse Jura zich van haar ruigste kant zien. Hoge rotswanden boven een keteldal vormen een zgn. 'cirque' dat het dal bijna geheel afsluit.

In het dal vestigden Benediktijnse monniken een klooster dat als voorloper wordt beschouwd van het Cisterciënzer klooster van Cluny. Nu is hier een hotel en een restaurant in gevestigd. Op de terrassen langs de hoofdstraat eet of drink je bij mooi weer met gratis spectaculair uitzicht!

Route Napoléon

Vanaf de Route Napoléon bij Castellane kan je een spectaculaire omweg maken langs de Gorges du Verdon. Geweldige uitzichten, maar ook soms smalle wegen langs steile afgronden.

Onderweg met de camper of caravan naar Zuid-Frankrijk kan je een mooie tussenstop maken bij het Lac de Saint-Croix. Dat geeft je de mogelijkheid om wandelingen langs het meer te maken. Of een kanotocht op het laatste deel van de Verdon, daar waar de rivier in het meer uitmondt. Terug naar de Route Napoléon kan je nog een mooie lus maken via Moustiers-Sainte-Marie en Puimoisson. In het goede jaargetijde kan je hier genieten van de lavendelvelden
 • Schilderachtige wijnstadjes
 • Wandel eldorado
 • Historische route
 • Geuren en kleuren

Hoogtepunten

De toppers van Elzas en Jura

 • Riquewihr en Ribeauvillé. Twee oude stadjes met prachtige vakwerkhuizen, middeleeuwse stadspoorten en martelkamers in oude gevangenissen. Tegenwoordig gaat het er heel ontspannen toe. Bij mooi weer eet en drink je lekker buiten in de barokke straatjes
 • De vestingstad Besançon is de toegangspoort tot de Jura. Het is ook de stad van de tijd, van de horloge-industrie, waar een interessant museum aan is gewijd. En natuurlijk moet je de Citadel bezoeken, ooit een van de paradepaardjes van Vauban, bouwmeester van koning Lodewijk XIV
 • Wandeling langs de watervallen van de Hérisson in het zuidelijke deel van de Jura. Lopen over natuurlijke paden met soms een steil stuk, door een sprookjesachtig bos

Route Napoléon: begin en eind

 • De verrassend mooie stad Grenoble. Een ontspannen sfeer en geheel fietsvriendelijk. Hier eindigde de tocht van Napoléon na zijn landing in Zuid-Frankrijk. De 320 kilometer legde hij af in zes dagen!
 • Saint-Paul-de-Vence ligt niet precies op de route, maar is de kleine omweg zeker waard. Vooral om het prachtige museum van de Fondation Maeght te bezoeken
 • Route Napoléon, onderweg tussen Grasse en Castellane
 • Elzas, de Dolder poort in Riquewihr
 • Jura, Cascade d'Hérisson
 • Grenoble, Les Bulles (kabelbaan) boven de Isère)
 • Middeleeuws straatje in St-Paul-de-Vence, Frankrijk

Tips van Mike & Loes

Beleef de wijnoogst

Tussen half september en half oktober zijn de druiven rijp in de Elzas. Het plukken is een feest. Iedereen heeft een goed humeur. En de plukkers vertellen je graag meer over de druiven en de wijn.

Tijdens de wijnoogst hebben de wijnboeren het superdruk. Tijd om een wijnbedrijf te bezichtigen is er in die tijd meestal niet, maar een proeverijtje om een paar mooie flessen te scoren kan er altijd wel bij. En aan het eind van de dag heb je kans de wijnboer zelf in zijn proeflokaal aan te treffen...

Ooievaars in de Elzas

Overal in de Elzas zijn ze een bekende verschijning. In de weilanden rond Ribeauville fourageren er tientallen en bij Türckheim kwam er zelfs een op de camping dagelijks een portie kaas halen.

Deze jonge ooievaars zagen we op een prachtig nest aan de rand van Eguisheim. Ooit was de ooievaar ook hier bijna verdwenen, maar goed natuurbeheer heeft ervoor gezorgd dat de Elzas een van de belangrijkste broedplaatsen is geworden van deze vogel. Bij Hunawihr, dicht bij Riquewihr, is een park waar ongeveer 200 ooievaars verblijven. Het Parc des Cigognes et des Loutres (otters) ligt direct aan de Wijnroute.

Gebak van een MOF

In Arbois is Patisserie Hirsinger een banketbakker op hoog niveau. Edouard Hirsinger is namelijk een MOF, een Meilleur Ouvrier de France. Herkenbaar aan zijn blauw-wit-rode kraagje.

Om in Frankrijk MOF te worden, moet je een zwaar examen afleggen. Daarna sta je in hoog aanzien, want je schaart je bij de top van je vakgebied. De winkel van Hirsinger is al een lust voor het oog, zijn gebak is bijna buitenaards lekker. Achter zijn winkel heeft hij een museum waarin naast oude apparatuur ook gebruiksvoorwerpen staan, zoals bijvoorbeeld oude blikken van Droste cacao. Om rondgeleid te worden in het museum moet je wel eerst een afspraak maken.

Uniek Citroenmuseum

Even buiten Castellane, aan de weg naar Camping International, staat een museum met een unieke collectie Citroen auto's. Onder de 80 museumauto's is de oudste nog rijdende Citroen DS uit 1955.

De eigenaar gaat er prat op dat bijna alle auto's in goede, rijdende staat verkeren en een vaak zeer lage kilometerstand op de teller hebben. De oudste auto uit de collectie is een Deux Chevaux uit 1948 met een motortje van 375 cc. De laatste auto uit de periode tot de overname door Peugeot is een Citroen SM, uit een serie die ook nog door Johan Cruijf is gereden.

Met camper of caravan naar Zuid-Frankrijk

Wijnroute Elzas, de Franse Jura en de Route Napoléon

De gids Met de camper naar Zuid-Frankrijk neemt je mee door de wijnbergen van de Elzas, dwars door de Jura en over de Route Napoléon van Grenoble naar Cannes. De reisgidsen zijn vanuit de camper geschreven en bieden veel tips en praktische informatie voor een geslaagde vakantie. Behalve een levendige schrijfstijl en goede foto’s krijg je met CamperRoutes antwoord op de volgende vragen:

Hoe ver is het rijden naar Zuid-Frankrijk?

Alle afstanden worden per etappe vermeld. De totale route is ruim 1.450 kilometer lang: 274 km door de Elzas, 409 km door de Jura en 770 km over de Route Napoléon, met een aanloop door de Chartreuse en een extra lus door de Gorges du Verdon. Het begin van de route bij Oberbronn in de Elzas ligt op 525 km van Utrecht.

Zijn campings en camperplaatsen in de Elzas en de Jura het hele jaar open?

Alle openingstijden van campings langs de route die wij bezochten worden in de gids vermeld. De meeste campings gaan tussen 1 april en 1 mei open en sluiten tussen 30 september en 31 oktober. Camperplaatsen blijven doorgaans het hele jaar door toegankelijk.

Wat zijn de openingstijden en tarieven van musea, kastelen en andere bezienswaardigheden?

In de reisgids ‘Met de camper naar Zuid-Frankrijk’ worden openingstijden en prijzen vermeld. Gemiddeld worden deze gegevens een maal per 2 jaar bijgewerkt. Gebruikers van onze reisboeken sturen ons regelmatig berichten over wijzigingen van gegevens, die we in onze updates op de website opnemen en later in een nieuwe druk verwerken.

Is de route ook geschikt voor de caravan?

De reisgids Met de camper naar Zuid-Frankrijk is zeker ook geschikt voor een reis met de caravan. Overigens zijn niet alle camperplaatsen toegankelijk voor caravans. Ongeveer twee derde van de besproken overnachtingsplaatsen zijn campings. De besproken route is voor ervaren caravanners probleemloos te rijden, ondanks enkele stevige hellingen. Knelpunten worden in de reisgids duidelijk beschreven.

Kan je in de Elzas en de Jura ook goed en betaalbaar uit eten?

De Elzas heeft een grote reputatie als het op eten aankomt. Overal langs de wijnroute zijn restaurants met gezellige terrassen, in alle prijsklassen. De Jura is gemiddeld iets duurder. En wanneer je dichter bij de Provence komt, stijgen de prijzen van de menu’s nog verder…

Wat is de beste tijd om de route Met camper of caravan naar Zuid-Frankrijk te rijden?

Tussen half maart en eind oktober is elke periode goed om door de beschreven gebieden te rijden. Voor de Elzas zijn september en oktober de mooiste maanden, voor de Jura is dat mei tot en met eind september en voor Zuid-Frankrijk zijn alle perioden goed, behalve tussen half juli tot eind augustus i.v.m. de vakantiedrukte en de sterk verhoogde prijzen.

Langs de Route Napoléon kan je in veel plaatsen goedkoop verse groenten en fruit kopen op markten. Hier de Provençaalse markt op zaterdag in Castellane

Nu ook verkrijgbaar in App Campercontact

Vanaf 1 april 2022 is deze camperroute in twee delen ook verkrijgbaar als digitale publicatie in de app van Campercontact

‘Wijnroute Elzas + Dwars door de Jura’ is uitgewerkt als een route voor ca. 16 reisdagen en kost €11,99. PRO gebruikers van de App en NKC-leden betalen €9,99
‘Route Napoleon’  beschrijft een reis van ca. 18 dagen en kost €11,99, of €9,99 voor PRO-gebruikers en NKC-leden.

CamnperRoute ERlzas-Jura
CamperRoute Napoleon

Levering

In principe geldt vandaag voor 16 uur besteld, morgen in huis. We merken echter dat PostNL dit niet altijd meer kan waarmaken, houd daarom rekening met een levertijd van 2 tot 3 werkdagen. Bestel je vrijdag na 16 uur dan word je bestelling maandag voor 17 uur gepost en heb je de bestelling dinsdag of woensdag in huis. Belgen kunnen via de Standaardboekhandel of via de Belgische boekhandel bestellen.

Updates Elzas, Jura en Route Napoléon

We proberen onze routegidsen zo up-to-date mogelijk te houden. Dat doen we door bij elke herdruk alle informatie te controleren en bij te werken. Maar ook ontvangen we regelmatig aanvullingen van gebruikers van onze gidsen. Soms is dat een camping of restaurant dat gesloten is, maar het kunnen ook leuke nieuwe tips zijn. Deze waardevolle aanvullingen willen we je niet onthouden.