Met de camper door Zuid-Engeland

14,95

Bestel

Met de camper door Zuid-Engeland

Deze prachtige route met de camper door Zuid-Engeland voert je over landelijke wegen langs de mooiste kusten van Devon & Cornwall. Tevens overnacht je op goede camperplaatsen en campings, die vaak direct aan zee liggen.

Route met de camper door Zuid-Engeland

 • De noordkust van Devon aan het Bristol Channel, kleine tot middelgrote badplaatsen, lange stranden en hoge surfersgolven. Met o.a. Exmoor National Park, Lynton en Lynmouth, Ilfracombe en Bideford
 • De grillige westkust van Cornwall met schilderachtige havenplaatsen zoals Padstow en St. Ives en het spectaculaire Land’s End
 • De weelderige zuidkust van Cornwall met de havenplaatsen Falmouth en Plymouth, met wandelparadijs Dartmoor in het achterland

De beschreven route met de Camper door Zuid-Engeland is 865 km lang. De reisgids telt 96 pagina’s plus een uitklapbaar omslag met routekaarten.

ISBN 978-94-91856-11-2
Laatste bijgewerkte herdruk juni 2023

Bekijk reviews >>

 • Kustroutes
 • Landelijke routes

In dit boek zijn
kustroutes opgenomen.

14,95

In deze reisgids

Minack Theatre aan zee

Een bezoek aan het Minack openluchttheater in Porthcurno, Cornwall, is alleen al door het uitzicht een bijzondere belevenis

Met een beetje geluk heb je twee voorstellingen tegelijk: één in het theater en één boven zee, waar Jan van Genten zich met regelmaat in de zee storten op vissenjacht. Een onvergetelijk schouwspel.

Kustwandelingen

Met de camper door Zuid-Engeland - Kustroute Devon & Cornwall verwijst op enkele plaatsen naar het beroemde Southwest Coast Path.

Je komt dit langeafstandspad op diverse plaatsen tegen en vaak is het mogelijk een stuk te lopen en met een bus of taxi terug te gaan naar je verblijfplaats. In Noord-Devon liepen wij een deel van het kustpad tussen Mortehoe en Ilfracombe. Goede busverbindingen brachten ons altijd weer terug naar ons uitgangspunt.

Campings aan zee

Bij een kustroute horen ook campings aan zee. Camping Channel View ligt boven Lynton in Noord-Devon en kijkt uit over het Kanaal van Bristol.

Camperplaatsen zijn nog altijd schaars in Groot-Brittannië en vrij overnachten wordt zeker in Zuid-Engeland niet echt gedoogd. Je bent dus meestal aangewezen op campings. Niet goedkoop, maar vaak wel met prima voorzieningen. In de routegids Met de camper door Zuid-Engeland hebben we overigens enkele goede camperplaatsen vermeld.
 • Mooie haventjes
 • Campings aan zee
 • Landhuizen en tuinen
 • Kustwandelen

Met de camper door Zuid-Engeland – Devon & Cornwall, hoogtepunten

De drie leukste kustplaatsen

 • Padstow, een gezellige plaats aan de monding van de Camel River, met een sfeervolle jachthaven
 • Clovelly, een levend museumdorp aan de noordkust van Devon
 • St Ives, badplaats in Cornwall met mediterraan uiterlijk

De drie leukste wandel- en fietstochten

 • South West Coast Path langs de hele kustlijn, overal kan je stukken lopen, zoals bij Land’s End, Cornwall
 • Fietspad ‘Miles of smiles’, fietsen langs de monding van de Camel River met halverwege een gezellige ravitaillering
 • Wandelen in de Moors naar de top van de Great Mis Tor

De twee mooiste tuinen

 • Rosemore Garden in Great Torrington is een van de voorbeeldtuinen van de Royal Horticultural Society
 • Lost Gardens of Heligan: moerasplanten, subtropische varens en mysterieuze sculpturen zijn enkele ingrediënten van deze bijzondere tuinen
 • Met de camper door Zuid-Engeland, Tintagel Castle, Cornwall
 • Met de camper door Zuid-Engeland, Coast Path bij Land's End, Cornwall
 • Met de camper door Zuid-Engeland, St Ives in Cornwall
 • Met de camper door Zuid-Engeland, Channel View Campsite bij Lynton, Noord-Devon
 • Met de camper door Zuid-Engeland, wandelen over het SouthWest Coast Path tussen Mortehoe en Ilfracombe in Noord-Devon
 • Met de camper door Zuid-Engeland, Camping North Morte Farm in Mortehoe, Noord-Devon

Tips van Mike & Loes

Cliff Railway op waterkracht

De tweelingstadjes Lynton en Lynmouth worden gescheiden door een steile rotswand. In 1890 werden ze met elkaar verbonden door een kabeltreintje dat geheel op de kracht van water werkt

Het systeem blinkt uit door eenvoud, de watertank van de bovenste cabine wordt gevuld tot het maximum. De onderste past zijn waterniveau aan op het aantal passagiers, zodat de bovenste altijd zwaarder is. De trotse conducteur laat je graag zien hoe het systeem werkt.

King Arthur was hier.. of niet?

Heeft King Arthur bestaan of niet? In Tintagel is die vraag niet aan de orde. In de ruïne van het Tintagel Castle komt de legende tot leven, net als in het dorp.

De ligging van het Castle bovenop de rotskaap biedt een adembenemend uitzicht op de oceaan die tegen de rotsen beukt. In de winkels en pubs zijn Arthur, Merlijn en Lancelot ruimschoots aanwezig. Vanaf de camping aan de rand van het dorp is alles prima te belopen. Hoe toeristisch ook, je mag het niet overslaan!

Clovelly, levend museumdorp

Met de camper door Zuid-Engeland beschrijft een van de topattracties aan de noordkust van Devon: Clovelly. Dit museumdorp krijgt een overdosis aan toeristen, maar dat is niet voor niets.

Via een steil klinkerstraatje daal je langzaam af naar het haventje. Onderweg komt er zo nu en dan een ezel met een goederenslee langs. Vanuit het ommuurde haventje vertrekken iedere ochtend de vissers om vis te vangen voor de lokale restaurants. Bezoek in ieder geval even het zijdeatelier Clovelly Silk van Ann en Bill Jarvis.

Rosemoor Garden

Tuinliefhebbers mogen een bezoek aan Rosemoor Gardens niet laten schieten. Het is de belangrijkste grote modeltuin die de Royal Horticultural Society heeft opgezet in Engeland

Er zijn rozentuinen met perken en pergola's, grote landschapstuinen met een variëteit aan bomen, watertuinen met duizenden waterjuffers (in het voorjaar en zomer), veel modelborders met prachtige kleurencombinaties en een grote groenten- en kruidentuin. Als je liefhebber bent, kan je hier makkelijk een dag doorbrengen.

Met de camper door Zuid-Engeland

Prachtige route met camper of caravan door Devon & Cornwall

Deze camperroute door Zuid-Engeland – Devon en Cornwall  beschrijft een route door een van de mooiste vakantiegebieden van Engeland. Je volgt een groot deel van 1200 km kust die nooit saai wordt. Van Noord naar Zuid volgen de schilderachtige baaien, ruige rotskapen, kilometerslange zandstranden en charmante haventjes elkaar op. Voor het reizen met camper of caravan zijn de mogelijkheden eindeloos. De reisgidsen van CamperRoutes zijn ‘vanuit de camper geschreven’ en bieden veel tips en praktische informatie voor een geslaagde vakantie. Behalve een levendige schrijfstijl en goede foto’s krijg je met CamperRoutes antwoord op de volgende vragen:

Hoe ver is het rijden naar en in Zuid-Engeland?

Alle afstanden worden per etappe vermeld. |De Kustroute Devon en Cornwall beschrijft een route van 865 kilometer lang in Zuid-Engeland. De afstand vanuit Dover naar het startpunt van de route is ca. 375 km. In totaal zijn ca. 3 weken nodig om deze route enigszins ontspannen te rijden.

Zijn campings en camperplaatsen in Zuid-Engeland het hele jaar open?

Alle openingstijden van campings worden in de reisgids vermeld. Er zijn weliswaar weinig camperplaatsen, maar er zijn vele prachtige alternatieven. Zo heeft de Camping Club een tijdelijk lidmaatschap voor buitenlanders, dat toegang geeft tot hun kampeerterreinen tegen een gereduceerde prijs. En ook op de terreinen van de Caravan Club hebben Nederlanders met hun camper toegang tegen een laag tarief. Aantrekkelijk zijn ook de
‘Certified Sites’: kleine kampeerterreinen op bijzondere plekken, vaak bij boeren, met minimale voorzieningen. Er bestaat ook een systeem van ca. 900 gratis plaatsen bij pubs, wijngaarden en andere bedrijven onder de naam Brit Stops.

Wat zijn de openingstijden en tarieven van musea, kastelen en andere bezienswaardigheden?

In de Camperroute Engeland door Devon en Cornwall worden openingstijden en prijzen vermeld. Gemiddeld worden deze gegevens een maal per 2 jaar bijgewerkt. Gebruikers van onze Camperroutes sturen ons regelmatig berichten over wijzigingen van gegevens, die we in onze updates op de website opnemen en later in een nieuwe druk verwerken.

Is de route door Devon & Cornwall ook geschikt voor de caravan?

In principe wel, maar net als voor de camper geldt de beperking dat sommige landwegen erg smal zijn. Omdat we vrijwel uitsluitend op campings overnachtten, is er voor caravans geen probleem.

Zijn er in Zuid-Engeland goede supermarkten en kan je er ook goed en betaalbaar uit eten?

In heel Zuid-Engeland zijn overal kleine tot middelgrote supermarkten, zoals Tesco. In kleinere plaatsen kan je ook terecht bij lokale winkels of bij farmshops die hun groeten en fruit direct vanaf het eigen land verkopen. Levensmiddelen zijn echter niet goedkoper dan in Nederland, vaak zelfs iets duurder. Uit eten in pubs is overal mogelijk, maar de prijzen zijn vaak veel hoger dan bij ons. Dat geldt ook voor een glas wijn of bier.

Wat is de beste tijd om naar Zuid-Engeland te gaan met camper of caravan?

De maanden mei tot en met september zijn prima voor een reis door Engeland. In vakantieperiodes of tijdens zgn. ‘Bank holidays’ is het reserveren van een plek op de camping zeker aan te bevelen.

Meer reisgidsen die je misschien interesseren

 • Met de CAMPER door FRANKRIJK
  • Kustroutes
  • Landelijke routes

  Met de camper door Frankrijk

  Kustroute door Normandië & Bretagne

  19,95 Bestel Meer info
 • Cover Portugal Editie2022
  • Bergroutes
  • Kustroutes
  • Landelijke routes
  • Stedenroutes

  Met de camper door Portugal

  De complete reisroute van Noord naar Zuid

  19,95 Bestel Meer info
  • Bergroutes
  • Landelijke routes
  • Stedenroutes

  Met de camper naar Zuid-Frankrijk

  CamperRoute door de Elzas en de Jura en over de Route Napoléon

  17,95 Bestel Meer info

Levering

In principe geldt vandaag voor 16 uur besteld, morgen in huis. We merken echter dat PostNL dit niet altijd meer kan waarmaken, houd daarom rekening met een levertijd van 2 tot 3 werkdagen. Bestel je vrijdag na 16 uur dan word je bestelling maandag voor 17 uur gepost en heb je de bestelling dinsdag of woensdag in huis. Belgen kunnen via de Standaardboekhandel of via de Belgische boekhandel bestellen.

Updates Devon & Cornwall

We proberen onze routegidsen zo up-to-date mogelijk te houden. Dat doen we door bij elke herdruk alle informatie te controleren en bij te werken. Maar ook ontvangen we regelmatig aanvullingen van gebruikers van onze gidsen. Soms is dat een camping of restaurant dat gesloten is, maar het kunnen ook leuke nieuwe tips zijn. Deze waardevolle aanvullingen willen we u niet onthouden.  Voor updates van Met de Camper door Zuid-Engeland kunt u op onderstaand linkje klikken.