Met de camper door Portugal

19,95

Bestel

Met de camper door Portugal

Met de camper door Portugal voert je van noord naar zuid door een tijdmachine. Het ene moment rijd je over moderne wegen door afwisselende landschappen, het volgende moment bezoek je een eeuwenoude stad, kerk of klooster. Op reis met de gids van CamperRoutes ga je dwars door Portugal, van de natuurgebieden in het noorden naar de goudgele stranden van de Algarve in het zuiden.

 • Portugal-Noord
  De reisgids brengt je via Braga en Guimarães naar Porto en de Dourovallei, en vervolgens door het noordelijke natuurgebied van de Alvão
 • Portugal-Midden
  Na het natuurgebied van de Serra da Estrela kom je in de religieuze driehoek Coimbra, Fatima en Tomar. Daarna maak je een lange lus via Elvas, Vila Viçosa en Évora naar Lissabon en haar kusten
 • Portugal-Zuid, Algarve
  De stranden en de spectaculaire rotspartijen van de Algarve mogen in deze routegids niet ontbreken. Via de kapen van São Vicente en Sagres, Monchique en de Alentejo rijd je terug naar Évora. Daar verlaat je Spanje om terug naar huis te rijden

Deze reisgids telt 208 pagina’s plus een uitklapbaar omslag met routekaarten. De totale route door Portugal is 2280 km lang, de heen- en terugreis van en naar Nederland is ca. 4.500 km.

ISBN 978-94-91856-16-7
Laatste bijgewerkte herdruk maart 2024

Bekijk reviews >>

 • Bergroutes
 • Kustroutes
 • Landelijke routes
 • Stedenroutes

In dit boek zijn
bergroutes opgenomen.

19,95

Lenteactie camperroutes

LENTEACTIE

Bak je eigen camper!
De hele maand april bij elke bestelling een koekjessjabloon cadeau in de vorm van een campertje

In deze reisgids

Bizar mooie kerken

Bom Jesus do Monte bij Braga in Noord Portugal is misschien wel de meest beroemde kerk van Portugal. Dat komt vooral door het schitterende trapportaal met allegorische sculpturen.

Eenzelfde bouwwerk vind je iets zuidelijker bij Lamego. Hier heeft de Nossa Senhora dos Remedios eenzelfde trapportaal, maar de terrassen zijn nog veel mooier versierd met azulejospanelen. Beide heiligdommen worden jaarlijks bezocht door tienduizenden pelgrims, die op feestdagen op hun blote knieën omhoog kruipen om vergeving van hun zonden te krijgen.

Ontdek je eigen strand

Tussen Lagos en Cabo São Vicente liggen veel stranden tussen rotskapen. Soms ben je daar de enige strandliefhebber. Hierboven zie je de strandjes van Boca do Rio.

In deze gids Met de camper door Portugal vind je in het hoofdstuk over de Algarve informatie over het gebied tussen de zuidwestpunt bij Cabo de São Vicente en Tarifa bij de Spaanse grens. Langs deze kust liggen zowel privéstrandjes als brede goudgele stranden. Ook vind je er boeiende plaatsen met verrassende cultuur en historie.

Vrije camperplaatsen

In Portugal is het in principe toegestaan om te overnachten op vrije plaatsen, behalve in Nationale Parken. Deze plek ligt op Cabo Espichel, vlak bij een oud en verlaten klooster

Er zijn niet alleen wilde camperplaatsen, maar ook speciaal voor campers ingerichte terreinen met alle voorzieningen. De campings zijn wisselend van kwaliteit. De plekken zijn soms klein en sanitair is niet altijd up-to-date. Maar er zijn ook heel goede uitzonderingen. In de gids Met de camper door Portugal vind je 34 besproken en beoordeelde campings en camperplaatsen.

Met camper of caravan door Portugal: hoogtepunten

Drie boeiende steden

 • Porto, stad aan de Douro met gezellige kades en winkelstraatjes.
 • Lissabon, niet overslaan! Wandelen door de straatjes van Bairro Alto en het Alfama. Uitkijken over de stad vanaf Castelo São Jorge
 • Coïmbra, Universiteitsstad met historische gebouwen. Grootste en rijkste bibliotheek van Portugal, gezellige winkelstraten

Drie onvergetelijke rondritten

 • Vanuit Amarante door het Nationale Park Alvão, afwisselend landschap. Wandelen in Terra de Bastos en bij de canyons van Ermelo
 • Door de Dourobergen vanuit Pinhão, onvergetelijk mooi. Een uitdagende rit door de bergen, langs afgronden en over steile hellingen
 • Door de bossen van Monchique, mooi berggebied met uitzichten over de kust van de Algarve.

De drie mooiste kerken en kloosters

 • Convento Cristo in Tomar, veel symboliek in Manuelstijl en een achtkantige kapel met schitterende fresco’s
 • Klooster en kathedraal van Batalha, enorm complex met o.a. de mooiste pilaren van de Manuelstijl. Graftombe van koning João I
 • Klooster van Jerónimos, het absolute hoogtepunt van religieuze architectuur in Portugal.
 • Dourovallei
 • Bijzondere paleizen
 • Rustige stranden
 • Vrije camperplaatsen
 • Porto met portboot en bisschoppelijk paleis
 • Uitzicht vanaf Castelo São Jorge, Lissabon, Portugal
 • Monte Farinha in Nationaal Park Alvão, Noord-Portugal
 • Dourovallei met wijnhellingen bij Pinhão
 • Batalha, Graf van João I, Portugal

Tips van Mike & Loes

Privé camperplaats aan zee

Dichtbij de camping van Cascais ligt het Fortalezzo do Quìncho. Langs de straat kan je parkeren en overnachten. Buiten het seizoen geen probleem. En in het restaurant eet je prima!

Laatste braadworst voor Amerika

De meest succesvolle knipoog van Portugal: bij Cabo São Vicente eet je de laatste braadworst voordat je oversteekt naar Amerika...

Op de Kaap van São Vicente sta je aan het 'einde van wereld', zoals de Romeinen het noemden. Een ruige wereld met rondom beukende golven, maar ook verscholen strandjes en mogelijkheden om vrij te overnachten met de camper.

Sprookjeskasteel in Sintra

Koning Ferdinand II liet in de negentiende eeuw dit 'paleisje' bouwen door een Duitse bouwmeester. Het moest lijken op de romantische kastelen langs de Rijn. Tja... Wel gaan kijken!

Eten op niveau in Pinhão

Een plek met schitterend uitzicht en ook nog lekker eten voor een redelijke prijs. Dat kan aan de kade in Pinhão bij restaurant LBV.

In de omgeving van Pinhão kan je ook in een quinta heel goed eten, of in ieder geval een lekker wijntje drinken. In deze mooie wijnhuizen wordt de Port geproduceerd en opgeslagen. Een rondleiding in zo'n quinta kan je het beste vooraf via internet boeken.

Met camper of caravan door Portugal

Dwars door Portugal van Noord naar Zuid

De reisgids Met de camper door Portugal beschrijft een route voor camper of caravan vanuit het groene noorden naar de goudgele stranden van de Algarve in het zuiden. Onderweg rijd je door natuurgebieden en bezoek je schitterende historische steden. Onze reisgidsen zijn ‘vanuit de camper geschreven’. Ze bieden veel tips en praktische informatie voor een geslaagde vakantie. Behalve een levendige schrijfstijl en goede foto’s krijg je met CamperRoutes antwoord op de volgende vragen:

Hoe ver is het rijden naar en in Portugal?

Alle afstanden worden per etappe vermeld. De totale route in Portugal is ruim 2.250 kilometer lang. De afstand vanuit Nederland is ca. 2.300 kilometer naar het noorden van Portugal. In totaal zijn ca. 6 weken nodig om deze route enigszins ontspannen te rijden.

Zijn campings en camperplaatsen in Portugal het hele jaar open?

Alle openingstijden van campings worden in de reisgids vermeld. Door het overwegend goede klimaat, vooral in de zuidelijke helft van Portugal, zijn veel campings het gehele jaar geopend.

Wat zijn de openingstijden en tarieven van musea, kastelen en andere bezienswaardigheden?

Met de camper door Portugal van CamperRoutes vermeldt openingstijden en prijzen. Gemiddeld werken wij deze gegevens een maal per 2 jaar bij. Gebruikers van onze reisboeken sturen ons regelmatig berichten over wijzigingen van gegevens. Die nemen we op in onze updates op de website en verwerken we later in een nieuwe druk.

Is de route door Portugal ook geschikt voor de caravan?

In principe wel, al zijn niet alle camperplaatsen toegankelijk voor caravans. Meer dan de helft van de overnachtingsplaatsen zijn campings, waarvan de meeste het hele jaar zijn geopend.

Zijn er in Portugal goede supermarkten en kan je er ook goed en betaalbaar uit eten?

In Portugal zijn overal kleine supermarkten, veelal van bekende winkelketens. In kleinere steden en dorpen zijn vaak winkels voor brood, groente en vlees, waar het leuk en goedkoop winkelen is. En er zijn markten waar lokale boeren hun waren aanbieden. Die zijn vaak spotgoedkoop. Ook uit eten is zeer betaalbaar, tot extreem goedkoop.

Wat is de beste tijd om naar Portugal te gaan met camper of caravan?

De maanden juni tot en met september kunnen in delen van Portugal zeer heet zijn, zelfs in het vaak wat koelere noorden. Mei tot half juni is voor het noorden een goede periode. Oktober en november kunnen heel aangenaam zijn en in het zuiden is het klimaat ook in de winter aangenaam. Tussen juni en half september is er in delen van Portugal risico op bosbranden, vooral in de streken met veel eucalyptusbomen.

Meer reisgidsen die je misschien interesseren

 • Met de CAMPER door ITA;IË
  • Bergroutes
  • Kustroutes
  • Landelijke routes
  • Stedenroutes

  Met de camper door Italië

  De Grand Tour naar Rome en Toscane & Umbrië

  17,95 Bestel Meer info
 • Spanje2022_mockup
  • Bergroutes
  • Kustroutes
  • Landelijke routes
  • Stedenroutes

  Met de camper door Spanje

  Met de camper door Spanje, dwars door Andalusië

  18,95 Bestel Meer info
  • Bergroutes
  • Landelijke routes
  • Stedenroutes

  Met de camper naar Zuid-Frankrijk

  CamperRoute door de Elzas en de Jura en over de Route Napoléon

  17,95 Bestel Meer info

Levering

In principe geldt vandaag voor 16 uur besteld, morgen in huis. We merken echter dat PostNL dit niet altijd meer kan waarmaken, houd daarom rekening met een levertijd van 2 tot 3 werkdagen. Bestel je vrijdag na 16 uur dan word je bestelling maandag voor 17 uur gepost en heb je de bestelling dinsdag of woensdag in huis. Belgen kunnen via de Standaardboekhandel of via de Belgische boekhandel bestellen.

Updates Portugal

We proberen onze routegidsen zo up-to-date mogelijk te houden. Dat doen we door bij elke herdruk alle informatie te controleren en bij te werken. Maar ook ontvangen we regelmatig aanvullingen van gebruikers van onze gidsen. Soms zijn dat campings of restaurants die gesloten zijn, maar het kunnen ook leuke nieuwe tips zijn. Deze waardevolle aanvullingen willen we u niet onthouden.