Updates Elzas, Jura, Route Napoléon

 

Sanitair Camping L’ Oasis in Oberbronn schoon en vernieuwd

Pagina 134

Met veel plezier hebben wij gebruik gemaakt van het boekje: Met de Camper naar Zuid-Frankrijk. Onze complimenten!!!

Misschien een kleine aanpassing bij Camping L’ Oasis in Oberbronn, het sanitair was prima schoon en waarschijnlijk vernieuwd.
Er waren verschillende camperplekken met een prachtig mooi uitzicht, waarschijnlijk stonden jullie beneden, die plekken waren inderdaad minder mooi. Sauna, whirlpool, stoombad waren gratis.

Met dank voor alle informatie in het boekje,
vriendelijke groet,
Janny

Augustus 2022

 

Opmerkingen en tips

Afgelopen campervakantie gereden met jullie boekje bij de hand ‘Met de Camper naar Zuid-Frankrijk’ (4e druk, juni 2020).
Leuk om zo een richting te hebben en ideeën te krijgen. We hadden drie weken, dus hebben wat ‘cherrypicking’ gedaan.

Ik heb wat opmerkingen en aanvullingen:

 • (Blz. 48)  In Eguisheim, vanaf camping Les Trois Chateaus zijn 5 verschillende wijngaardwandelingen te doen met de camping als startpunt.
 • (Blz. 98) Jullie melden dat er geen officiële borden zijn met Route Napoléon, maar die hebben we juist best veel gezien (rode borden).
 • (Blz. 74) bij de Jura noemen jullie bij ‘zien en doen’ het Lac de Saint Croix’. Dat ligt heel veel zuidelijker. Ik denk dat jullie hier het Lac de Vouglans bedoelden? (Dat moet inderdaad het Lac de Vouglans zijn, wordt in de eerstvolgende herdruk gecorrigeerd, redactie.)
 • (Blz. 52) Op de foto staat een mevrouw die me intrigeerde, iets met haar blik. Verrassend dat ik dezelfde foto op blz. 70 weer tegenkom. (Dat klopt op blz. 52 geven we een overzicht van wat er in het deel ‘Dwars door de Jura’ aan bod komt. Ze komt dus terug in de uitgebreide beschrijving van dat hoofdstuk op pagina 70, redactie.)
  (Blz. 153) Beschrijving camping in Barr (Les reflectie de Mont Odile) : het sanitair is inmiddels verbouwd. De receptie is echter niet open. Je mag je eigen plek zoeken en ‘s avonds komt de beheerder de rekening opmaken bij de camper.

Op de terugweg hebben we niet weer de Route Napoléon gereden, maar vanaf Sisteron naar Grenoble de D1075. Deze rijdt een stuk relaxter en biedt prachtige vergezichten op de bergen i.p.v. er middenin te zitten.

Nogmaals, leuk boekje met mooie tips en ideeën.

Vriendelijke groet,
Karin

Augustus 2022

 

Camping Chalezeule bij Besançon: betere oprit

Van Ineke en Fred de Kruijf ontvingen we het volgende bericht:

Bij de camping van Besancon,  bij Chalezeule, staat in de beschrijving  dat hij moeilijk herkenbaar en bereikbaar is. Dit is niet meer zo! We konden via een linksaf strook op de hoofdweg gewoon afslaan. Stond ook goed aangegeven. Camping ziet er  ook goed uit.

Dank Ineke en Fred, in een volgende oplage zullen we de tekst aanpassen.

Napoleon wel zichtbaar onderweg…

Van Dieter Wils ontvingen we enkele aanvullingen met foto’s op onze Route Napoleon gids. Aan het begin van de route vermeldden we dat er weinig zichtbaar is van Napoleon, geen mooie borden, geen schilden, zodat het lijkt alsof de Franse staat niet zoveel op heeft met de voormalige Keizer.
Dieter Wils meldt ons dat hij wel degelijk onderweg allerlei tekenen heeft opgemerkt dat hij opde Route Napoleon reed.

Hij schrijft:

Ten eerste staat er toch af een toe een pijl onderweg dat men zich op de Route Napoléon bevindt. Niet vaak en niet systematisch, maar wel af en toe. En in Grasse is een informatiecentrum (met een gedenkpleintje).
Ten tweede is er bij het beginpunt in Golfe-Juan toch wel iets meer te zien dan enkel het pijltje aan de straat. Net daartegenover, aan de andere kant van de weg op de kade, staan borden met veel uitleg over de RN, en een monument dat de vermoedelijke landingsplaats aanduidt. Bovendien staat in het centrum van het stadje een borstbeeld van Napoleon (aan de Avenue de la Liberté).
Als duidelijke bewijsstukken stuurt Wils een aantal foto’s mee, die we hierbij opnemen.

Dank voor deze welkome toevoegingen!

 • Bord met symbool Route Napoleon
 • Leuke informatie in Espace Napoleon, Grasse
 • Golfe Juan, infopaneel over de Route Napoleon
 • Borstbeeld van Napoleon In Golfe Juan
 • Napoleon op zijn sokkel in Golfe Juan

Camping bij Dambach-La-Ville definitief gesloten

Camping de l’Ours Dambach-la-Ville, campingnummer 6, pagina 136

Van Bert de Vilder ontvingen we een bericht, dat hij bij deze camping voor een gesloten poort stond en dat de camping er niet uitzag alsof hij weer open zou gaan.
Eerder dit jaar vonden we een melding op een website dat de camping zou worden gerenoveerd. Helaas lijkt het nu over en sluiten. Wij gaan ervan uit dat de camping definitief is gesloten.
Hij wordt nog wel op diverse campingwebsites en in Franse adressenregisters vermeld. Alleen de website www.allecampingsinfrankrijk.nl vermeldt dat Camping L’Ours permanent gesloten is.

Ooievaar op camping Turckheim

Op de camping in Turckheim eten de ooievaars uit de hand.

Nieuwe eigenaars camping Turckheim

Camping de Le Médiéval, campingnummer 13, pagina 138

Camping  Le Médiéval heeft eigenaars, Nederlanders, een bijzonder vriendelijk en behulpzaam echtpaar, volgens Richard en Ella uit Barneveld die ons dit meldden.

Het sanitairgebouw is nieuw, verwarmd en zeer schoon. De elektra-aansluitingen zijn 16 ampère zwaar. Dus ook geschikt voor koudere dagen. De camping is het hele jaar geopend.

Camping Le Signal, Nantua, Frankrijk

In de omgeving van de camping kun je prima wandelen.

Klacht over camping Le Signal in Nantua

Camping Le Signal, campingnummer 20, pagina 141

Een gebruiker meldt ons dat ze op deze camping in juli 2018 erg smerige toiletten aantrof. Ook de douches en de afwasruimte waren ronduit smerig. Jammer, want de locatie is heel leuk.

We wijzen erop dat het een incident kan zijn. Onze ervaringen (buiten het hoogseizoen) waren prima.
Misschien zijn er anderen die soortgelijke ervaringen hebben op Camping Le Signal. Zo ja, dan horen we dat graag, zodat we andere gebruikers van onze gids hierover kunnen informeren.

Gorges du Verdon, nauwe doorgang, Frankrijk

Deze foto uit de collectie van CamperRoutes is gemaakt op de rechter over. Iets verderop is de afsplitsing naar de spectaculaire D23, waar wij de panoramafoto maakten op pag. 123 van de gids en op het titelblad van deze update. Overigens zeer bedankt voor de tip Angelique!

Linkeroever Gorge du Verdon

September 2018, pagina 122

‘Afgelopen maand hebben we jullie boek Met de camper naar Zuid-Frankrijk gebruikt om onze route globaal te bepalen. We hebben stukken wel gevolgd en sommige ook niet. Wat ons  opviel was het stuk in de Gorges du Verdon. Ik vind het héél jammer dat jullie de mensen afraden om de Rive Gauche te rijden via de D71/D955.’

‘Onze camper is 7m lang en 3.13m (!!!!!!) hoog! Wij zijn vanuit Castellane via de Rive Gauche naar Sainte-Croix gereden. Wij vonden de weg zeker zo breed als aan de ‘noordkant’; de gorges liggen aan je rechterhand, dus overhangende rotsen zijn géén probleem, ook al niet omdat de weg ruim is; je hebt op allerlei plekken prachtige uitzichten op de rivier en de gorges, bijna nog mooier dan op de D23. Het enige is dat je op het einde door een dorpje moet rijden, daar is het wat smaller en druk met voetgangers in het seizoen, maar alleszins goed te doen!’

‘Verder nog mijn complimenten voor de leuke ideeën en goede recensies van campings en stopplaatsen. We hebben genoten van de stukken die we hebben gereden!’

Angelique