Updates Italië

Camperplaats bij Montepulciano, Toscane

Camperplaats San Gimignano mogelijk gesloten

Recent ontvingen we berichten dat deze fraaie camperplaats in verval is geraakt en in 2018 het grootste deel van het jaar zelfs gesloten is. Het gaat om de Camperplaats Santa Chiara. In de omgeving ligt ook de Camperplaats Santa Lucia. Er is een busverbinding naar het centrum, maar een shuttle service, zoals wij aantroffen bij Santa Chiara is er niet.
We zijn benieuwd naar informatie van diegenen die hier zijn geweest en hebben gehoord wat er met deze CP gaat gebeuren. Bij voorbaat dank!

Arno met Pontevecchio in Florence, Italië

Onze gulden kwam uit Florence

Onder dit kopje schreven we: ‘Het bankwezen floreerde in de vroege renaissance (1400-1479) en begon in Italië met geldleners die hun zaken op bankjes deden’.

Theo van Greuningen stuurde ons de volgende aanvulling:

‘Het woord Bank komt van Banco, een marmeren tafelblad waar op de goud- en zilversmeden aan de klank van een munt die zij daar op lieten vallen, konden horen of deze echt was. Daarnaast namen zij munten en goud van het publiek in bewaring in hun kluizen. De eigenaar kreeg daarvan een ontvangstbewijs; een “bankbiljet”. Ziedaar de herkomst.’

In het Etymologisch woordenboek van het Nederlands vonden we nog de volgende verklaring van de oorsprong van het woord bank:
In de betekenis ‘geldinstelling’ ontleend aan Italiaans banco ‘id.’. Het Italiaans heeft dit woord uit het Germaans overgenomen in de vorm banco (later ook banca) ‘zitplaats’ [voor 1321]; het is dus hetzelfde woord als → bank 1. De gespecialiseerde betekenis ‘geldwisseltafel, geldbank’ [voor 1342] is in het Italiaans ontstaan bij de opkomst van het bankwezen. De belangrijke rol die de Italianen speelden in het geldverkeer in de 15e en 16e eeuw, zorgde ervoor dat het woord in deze betekenis zich verspreidde door geheel Europa.

Meer informatie op de website van de Etymologiebank.nl

Florence: campers niet meer welkom op Camping Michelangelo

Update juli 2018

Camping bij Florence
Jen uit Deventer schrijft ons dat zij verbleven op Camping Firenze aan de rand van de stad op 5 km van het centrum. Deze camping is omstreeks 2014/2015 nieuw aangelegd en is vooral geschikt voor caravans en campers. Jen schrijft:

‘Camping Firenze ligt op 5 km (vlak) fietsafstand van het centrum. De beoordelingen in de Acsi gids vinden we aan de magere kant. Goede plaatsen, goed sanitair en midden juni niet heel erg druk nog. Viel ons mee. Er zijn wel jeugdgroepen maar die zijn ver genoeg weg om geen last van te hebben.’ GPS: 43.765556, 11.315833; of 43°45’56″N 11°18’57″E

Zie ook de review van Jen