Engelsen rijden aan de verkeerde kant van de weg
Mijn eerste ervaring met links rijden staat nog scherp in mijn geheugen gegrift. Samen met een vriend reden we op een Vespa scooter door Zuid-Engeland over smalle wegen met hagen aan weerszijden. Dat was eind jaren zestig.
Het verkeer was rustig. Engelsen waren buitengewoon vriendelijk en reden heel netjes. Niets aan de hand! Sinds die eerste keer ben ik vaak in Engeland, Schotland en Wales geweest. Voor reportages en voor beurzen, soms ook gewoon met vakantie. Het feit dat we daarbij aan de verkeerde kant van de weg moesten rijden, maakte een reis altijd extra leuk. Nooit kwamen we in de problemen.
Behalve die ene keer, eind jaren negentig. De situatie was eigenlijk hilarisch, maar evengoed had het verkeerd kunnen aflopen. We reden in Noord-Yorkshire, in de Moors, gewoon in onze auto, de kinderen achterin. Op een smal en heel steil weggetje kwam er plotseling een tegenligger de bocht om. Rechts op de weg was wat ruimte en instinctief stuurde ik de auto naar de rechter berm. Onze tegenligger deed hetzelfde, maar dan naar links, want dat is de natuurlijke reactie van een Engelsman op zijn eigen grondgebied. Daar stonden we bumper aan bumper tegenover elkaar. De Engelsman stak zijn handen in de lucht. Ik stapte uit en maakte excuses. “You are from the continent, I suppose?” vroeg hij. “You people always drive on the wrong side of the road!”
Instinctief stuurde ik de auto naar de rechter berm!
Dit vraagt om veel meer concentratie dan anders. We merkten dat bijvoorbeeld op rotondes, waarvan je er ook in Engeland ongelooflijk veel hebt.
Met de camper: hogere moeilijkheidgraad
Ik moest weer aan dit voorval denken toen ik voor onze gids van Zuid-Engeland een hoofdstukje schreef over rijden in Engeland. Tijdens onze reis door Devon en Cornwall ontdekten we dat het rijden met een camper de moeilijkheidsgraad van het links rijden nog wat verhoogt. We zijn extra breed en iets minder manoeuvreerbaar dan in een gewone auto. En dat vraagt om veel meer concentratie dan anders. We merkten dat bijvoorbeeld op rotondes, waarvan je er ook in Engeland ongelooflijk veel hebt. Probeer met de camper maar eens netjes in je eigen baan te blijven. Een buschauffeur heeft daar ook vaak grote moeite mee. Dus wat doe je als chauffeur van een camper? Je snijdt de rechter baan een beetje aan, zodat je soepeler door de bocht glijdt. Natuurlijk vergat ik een keer een laatste blik in de rechter spiegel te werpen en sneed bijna een motorrijder de pas af. Dat was schrikken!
Een keertje extra naar rechts kijken!
Even later draaide ik na een tankbeurt de weg op en gaf gas. Tot Loes een schreeuw gaf: “je zit in de verkeerde baan!” Net op tijd kon ik voor een met zijn lichten knipperende tegenligger naar links uitwijken. Eigenlijk is het niet zo moeilijk allemaal. We zijn ook deze keer weer veilig thuisgekomen. Engelsen zijn nog altijd tamelijk voorkomend in het verkeer en geven buitenlanders vaak de ruimte. Dat maakt het reizen in Engeland juist heel leuk. Al moet je dan ook een keertje extra naar rechts kijken, voordat je een straat kruist of een rotonde oprijdt.
Eén advies tot slot: vertel een Engelsman nooit dat hij aan de verkeerde kant van de weg rijdt. Dat is wel zo, maar hij wil er niets van weten…
In de reisgids ‘Met de camper door Zuid-Engeland’ lees je meer over links rijden.