Veerboot naar Schotland: tijdig boeken, korting scoren

Een uitdagende reis met de camper door de Scottish Highlands en misschien wel naar de Islands…

Wat houdt je tegen?

Het klimaat? Valt heel vaak erg mee. Het regent wel eens (soms 3 dagen achtereen), maar het is ook vaak zonnig en zelfs warm, is onze ervaring.
De ‘midges’ misschien? Dat laatste kunnen we ons goed voorstellen, vooral als je in juni of juli gaat. Die bijtgrage beestjes kunnen je dan behoorlijk dwars zitten.
Links rijden? Dat went snel, maar eerlijk is eerlijk, niet iedereen denkt er zo makkelijk over…

Blijft over: die dure overtocht

We zijn daar eens goed ingedoken en hebben de 3 meest voor de hand liggende veerdiensten onder loep genomen.
We gaan uit van 2 personen met een camper tot 7 meter lengte en ca. 3 meter hoogte. We deden testboekingen voor de overtochten op resp. 24 april heen en 29 mei terug. Als hut kozen we zowel voor heen als terug een buitenhut (met uitzicht op zee) en 2 eenpersoons bedden. Maaltijden lieten we buiten beschouwing. Dit zijn onze bevindingen:

 

DFDS Seaways, IJmuiden – Newcastle upon Tyne

Deze verbinding lijkt de mooiste, omdat je op minder dan 200 kilometer van Edinburgh aankomt. Je rijdt over niet al te drukke wegen naar je doel en kunt dus mooi even wennen aan het links rijden. Het is echter ook royaal de duurste verbinding. We kregen bovendien bij drie testboekingen driemaal een andere prijs met dezelfde gegevens. Nogal vreemd, dus goed opletten!
Op de site wordt nu vermeld dat je bij boeking voor 29 februari 20% korting krijgt.
Bij drie testboekingen liep de prijs uiteen tussen € 2.450, € 1.780 en € 1.592. We kregen geen melding dat de 20% werd verrekend. Waarschijnlijk gebeurt dat pas na definitieve boeking (met alle persoonsgegevens), maar we konden dat niet bevestigd krijgen, omdat de website geen telefoonnummer vermeldt en de chatfunctie uitgeschakeld bleek te zijn.
Als we de 20% korting voor vroege boeking verrekenen op het laagste bedrag dat we vonden, kost de overtocht minimaal € 1.275 retour.

P&O Ferries, Europoort – Hull

Vanaf Hull is het ruim 400 km rijden naar Edinburgh. De route naar het noorden is wat stroperig, vooral als je de drukke A1 (M1) en de A19 probeert te mijden. Maar de kunt er wel een heel mooie route van een paar dagen van maken. In onze routegids geven we daar een voorbeeld van.
Bij onze testboeking kwam P&O Ferries meth een heel lage prijs uit de bus. Maar bij navraag bleek dat een ‘Black Friday’ aanbieding te zijn. Bij een volgende testboeking zonder ‘Black Friday’ krijgen we als resultaat: € 712. Dat komt redelijk in de buurt van de prijzen die we eerder in onze gids publiceerde.

(Buitenbeetje): Stena Line, Hoek van Holland – Harwich

Als van (links) rijden houdt, is dit een ideale verbinding. Voordat je in Edinburgh aankomt, ben je zo’n 700 km verder, maar dan heb je wel een mooi stuk van Engeland gezien. Bijvoorbeeld het Peak District tussen Sheffield en Manchester, of the Yorkshire Dales tussen York en het Lake District. We noemen maar een zijstraat… En let op: want Stena stunt met een vroegboekprijs voor de bovengenoemde periode van € 329. (te boeken t/m 31 maart 2024). Helemaal eerlijk is deze vergelijking niet, want op de dagafvaarten is het niet nodig om een hut te boeken. En dat scheelt ten opzichte van de andere veerdiensten zeker € 400.
Maar voor een voordeel van ruim € 500 en meer willen wij best zo’n 250 tot 400 kilometer extra rijden, als we de tijd ervoor kunnen nemen.

N.B. de hier vermelde prijzen zijn indicaties, waaraan je geen rechten kunt ontlenen.
Gezien het prijsbeleid van de diverse veerdiensten kunnen de definitieve bedragen in verschillende periodes (soms flinke) schommelingen te zien geven.

Stena Line, Hoek van Holland-Harwich: https://www.stenaline.nl/speciale-aanbiedingen

1 reactie

  • Onze ervaring met de dagboot is erg prettig. En inderdaad niet te duur. Zeker als je seatlounge neemt. Enige nadeel is dat je laat in Harwich aankomt. Voor een echte camperaar geen probleem, die parkeert ergens en slaapt. Schotland moet je als camperaar zeker een keer doen maar het liefst meerdere keren. Het is zo echt camperen daar en het weer valt zeker vaak mee. Groetjes C&I,