Tips voor Trips – Rondje IJssel vanuit Hattem

Alles ligt hier op fietsafstand

Het Nederlandse rivierenlandschap heeft wat ons betreft een uitgesproken kampioen: het stroomgebied van de IJssel. Waar je ook neerstrijkt, in Deventer, Doesburg of Kampen, overal is het heerlijk toeven. Voor een lang weekend kozen we Hattem als pleisterplaats en fietsten we langs de rivier naar Zwolle, verder naar Zalk en terug naar Hattem. In het historische plaatsje zelf bezochten we leuke musea en een bijzondere tuin.
En we dronken een wijntje en aten een eenvoudige maar smakelijke hap op het mooie marktplein.

IN 'T KORT

Vanaf de camperplaats IJsseldelta Marina fietsten we ca. 30 km naar Zwolle en Zalk. We bezochten drie kleine musea in Hattem en een bijzondere sculptuurtuin aan de rand van het stadje.

ZIEN

In Hattem de schilderijen en ateliers van Anton Pieck, vader en zoon Voerman (van de Verkade albums), in Zwolle een boekhandel in een kerk, Waanders in de Broeren en bij Zalk een natuurreservaat in de IJssel.

DOEN

De IJssel oversteken met twee mini-veerpontjes, rondwandelen in de Tuinen van Anna in Park en Beeldentuin De Schoppert. Gezellig eten en drinken op het terras van Café Restaurant Banka op de Markt.

Camperplaats Hattem
Camperplaats bij jachthaven Hattem

Camping of camperplaats?

Voor een bezoek aan Hattem heb je keuze uit een mooie en traditionele camping aan de rand van de stad, Camping Park Landgoed Molecaten. Je staat er beschut, half in het bos, maar helaas ook recht onder hoogspanningskabels. Daar zijn wij geen groot liefhebber van…

De logische keuze voor camperaars is de prima camperplaats bij de Jachthaven, de IJsseldelta Marina. Je staat er langs een grasrand, vlak bij de Dijkpoort, de oude toegangspoort van het oude stadscentrum.
De camperplaats ligt langs de Geldersedijk, gps 52.477349, 6.069887, (52°28’38.5″N 6°04’11.6″E).  De weg geeft nauwelijks geluidshinder.  Op de camperplaats kan je desgewenst je tafeltje en stoelen opzetten en als er ruimte is mag ook de luifel een stukje uitgedraaid worden. De beheerder heeft geen bezwaar tegen ‘campinggedrag’. De ontvangst is bijzonder vriendelijk. De prijs is vergelijkbaar met die van een eenvoudige camping: ca. €17, plus eventueel stroomgebruik. Zoals bij jachthavens gebruikelijk is er een toiletgebouw met douches, die met behulp van een speciale sleutel toegankelijk zijn.

Fietsen naar Zwolle

Vlak bij de camperplaats kan je de IJssel oversteken met een fietsveerpont, ’t Kleine Veer. Voor 1 euro per persoon zet de schipper je netjes aan de overkant af. En dan vaart hij weer terug. Heen en weer. Wij nemen het fietspad naar links in de richting van Zwolle. Het rode treinviaduct met af en toe een felgele trein erop is een mooi baken op te richten. We rijden er onderdoor en passeren restaurant Het Engelse Werk, waar je dagelijks behalve op maandag vanaf 11 uur terecht kunt voor koffie, appeltaart of een complete lunch. De naam is ontleend aan het park dat erachter ligt en dat in 1828 in Engelse landschapsstijl werd aangelegd. Wij fietsen eromheen via het sluisje aan de Oude Veerweg. Maar je kunt ook je route kiezen over de fietspaden door het park. Onze Google Maps navigatie, die op ‘fietsen’ hebben ingesteld, leidt ons probleemloos naar het centrum van de stad. Achter De Fundatie drinken we een kop koffie op het terras aan de Blijmarkt. In het rijtje van cafés, restaurants en filmhuis zien we ook het Herman Broodmuseum. Het gaat helaas pas om 12.00 uur open. Dus die bewaren voor een andere keer. (Voor meer info en openingstijden kijk op www.hermanbroodexperience.nl/)

Museum de Fundatie bezochten we al eerder. Buitengewoon de moeite waard. Dit is een daguitstapje op zich. (Informatie: www.museumdefundatie.nl/)

Waanders in de Broeren

Een boekwinkel in een kerk, waar vind je zoiets? In Zwolle dus (en in Maastricht). Sinds 2013 is in de vijftiende-eeuwse Broerenkerk de boekwinkel van Waanders gevestigd. Hier rondkijken is alleen al een feest voor het oog. De moderne architectuur van de boekwinkel is heel fraai ingepast in het gotische interieur van de kerk. Voorin de kerk is een brasserie gebouwd, waar je heerlijke broodjes en kleine warme gerechten kunt eten. En dan is er ook nog de enorme collectie boeken en geschenkartikelen. Je kunt hier wel een halve dag doorbrengen…

Langs Natuurmonument naar Klazien uut Zalk

Terug naar de IJssel volgen we eerst de Katerdijk – langs de stadsgracht – en nemen dan het fietspad langs de Blaloweg. Met wat kronkels hier en daar vinden we het wandel- en fietspad langs de IJssel, het Vreugderijkerpad. We komen langs een klein natuurgebied van Natuurmonumenten, waar de IJssel is verbreed om meer water te kunnen bergen. Op een van de eilandjes staat een vogelkijkhut, die uitzicht biedt op de rust- en broedgebieden van veel watervogels. De bruine kiekendief is hier thuis en krijgt soms bezoek van een zeearend. Wie weet krijg je die te zien als je een excursie boekt via Natuurmonumenten.

Wij gaan door naar Zalk en nemen daarvoor een superklein voet- en fietsveerpontje dat zijn thuishaven heeft bij de Stichting Philadelphia Zorg. Er is ook een kleine uitspanning bij. Als de veerman niet in de buurt is, kan je hem oproepen met een speciale bel. De kosten voor dit pontje zijn € 1,20 p.p. (2019).
Zalk is bij ons vooral bekend van de kruidenvrouw Klazien, die destijds een graag geziene gast was bij radio- en tv-programma’s. Het is een zeer rustiek dorp met een mooie Hervormde Kerk en enkele stijlvolle boerderijwoningen. Van hieruit is het zo’n drie kwartier fietsen terug naar de camperplaats in Hattem.

  • Hattem, Dijkspoort vanaf de Kruisstraat
  • Jan Voerman Jr. tekende de aquarellen voor de Verkade-albums
  • Vreugderijker Natuurmonument bij Zalk
  • Sculpturen aan de waslijn in De Tuinen van Anna
  • 't Kleine Veer meert aan op de IJsseloever bij Hattem

Deze fietsroute is ca. 30 km lang. Zonder de extra lus naar Park en Beeldentuin De Schoppert, die alleen op woensdag open is voor het publiek, is de route ca. 2,5 km korter.

Fietsroute Hattem-Zwolle-Zalk, langs de IJssel
Marktplein in Hattem

Wandelen door Hattem

In de veertiende en vijftiende eeuw beleefde Hattem zijn grote bloeiperiode, dank zij de aansluiting bij het Hanzeverbond van Duitse en Nederlandse koopvaardijsteden. De fraaie Dijkpoort, met zijn vier hoektorentjes, die bij een restauratie in de negentiende eeuw werden aangebouwd, dateert uit de veertiende eeuw. Daarachter rijgen de historische pandjes zich aaneen, tot op het marktplein, waar de Grote of Andreaskerk de centrale blikvanger is. Het plein is dank zij een aantal terrassen een favoriete rustplaats van vermoeide wandelaars en fietsers. Maar die populariteit had voor ons wel een schaduwkantje: sloppy en soms niet al te vriendelijke bediening. Wij noemen dit altijd ‘het Scheveningen-syndroom’.

Heel leuk daarentegen is een wandeling langs historische huizen met bijzondere gevelstenen en een bezoek aan de twee belangrijkste musea van Hattem. Het Anton Pieckmuseum is precies zoals je kunt verwachten: leuk maar ook een beetje kneuterig… Veel interessanter vonden we het Voerman Museum, met exposities van landschapsschilder Jan Voerman, bekend van zijn mooie wolkenluchten, en zijn zoon Jan Jr., die de aquarellen voor de Verkadealbums tekende. Wie op woensdag in Hattem is, moet zeker even de Tuinen van Anna bekijken. De officiële naam is Park en Beeldentuin De Schoppert. Deze is van mei tot september van 10 tot 16.30 uur geopend voor publiek.

Evenementen

Hattem heeft een aantal populaire evenementen, die jaarlijks of tweejaarlijks worden gehouden.

  • Een grote kunstmarkt wordt gehouden op de voorlaatste zaterdag van mei.
  • Een chocoladefestival vindt eenmaal per twee jaar plaats in de loop van oktober. Het hele jaar door kan de liefhebber zijn/haar hart ophalen aan de chocolade van Bonbonatelier A3, vlakbij de Dijkpoort.
  • Een culinair Evenement ‘Happen in Hattem’ wordt gehouden op een zaterdag in juli tussen 15 en 21 uur.

Van meerdere evenementen zijn nog geen definitieve data bekend. Kijk op www.ronduithattem.nl/ voor actuele informatie.

1 reactie

  • Prima weergave van alle mogelijkheden rondom Zwolle. Als Zwollenaar kan ik dit weten! Regelmatig maken wij gebruik van camperroutes, goed geschreven en boordevol informatie. Een aanrader!