Shakespeare in Italië

De borst van Julia in Verona

Een bronzen Julia op een binnenpleintje in Verona toont ons haar rechterborst. Als je die even vasthoudt, word je vanzelf gelukkig in de liefde…

Verona: de stad van Shakespeare en Verdi

Het is een van de vele prachtsteden van Noord-Italië. Maar Verona heeft iets extra’s te bieden, waarmee de stad bovenaan de lijstjes staat van plaatsen die je gezien moet hebben. Tenminste, als je een beetje liefhebber bent van cultuur.

‘Douze points’ voor Verona

Wij begonnen onze Grand Tour naar Venetië, Florence en Rome in deze stad en het was wat je noemt een eye-opener. Allereerst omdat Verona heel dicht bij het beroemdste aller Italiaanse meren, het Gardameer, bleek te liggen. Je kunt ervan zeggen wat je wilt, maar mooi is het er zeker. Althans buiten het seizoen, maar dat geldt voor bijna alle beroemde meren en plaatsen in Italië. Het tweede pluspunt was de uitstekende camperplaats aan de rand van de oude stad. Ideaal gelegen! En de derde grote attractie: de hele binnenstad is zeer relaxed te voet te bezoeken, van het Castelvecchio aan de rivier de Adige, tot de beroemde Arena aan het weidse Piazza Brá. Dus wat ons betreft: 12 punten voor deze stad!

Stad van Romeo en Julia

Verona afficheert zich graag als de Shakespeare-stad, waar zich het beroemde verhaal van Romeo en Julia afspeelt. Op weg naar de Arena komen we een in een muur aangebracht sculptuur van de Grote Engelse Bard tegen met een wrange strophe uit het toneelstuk over de Capulets en de Montagues, waarin een wereld buiten de muren van Verona wordt afgeschilderd als vagevuur, marteling, de hel zelve…
Gelukkig wordt de soep niet zo heet gegeten in het huidige Italië en al zeker niet in Verona. Want op het Piazza Brá bij de Arena, kan je heerlijk eten en drinken en even verderop kan je zelfs de borst van Julia vasthouden, om geluk in de liefde voor jezelf af te dwingen. Het is een populair tijdverdrijf op een binnenpleintje dat door de plaatselijke VVV is gepromoveerd tot DE plek waar Julia op haar balkon de liefdesverklaringen van Romeo aanhoorde.

De Arena van Verona is misschien wel de allermooiste plek ter wereld om een Verdi-opera te zien en horen

Arena van Verona

De Arena van Verona: een zomer vol opera

De allermooiste plek van Verona, nog boven de uitzichtpunten op de Adige, de kathedraal, het Castelvecchio en andere historische plekken, is de beroemde Arena. Ondanks de afgebrokkelde muren van de de tweede ring is dit een van de allermooiste operazalen ter wereld. De akoestiek is verbluffend. Grote opera’s van Verdi en Puccini zijn op alle niveaus woordelijke te volgen. Tijdens het grote Opera Festival 2019 van half juni tot eind september worden de belangrijke opera’s van Verdi uitgevoerd, maar ook de indrukwekkende Carmina Burana van Carl Orff.  De kaarten zijn snel uitverkocht, maar wellicht lukt het om via https://www.arena.it/arena/en nog plaatsen te bemachtigen. Op die website staat ook het volledige programma.

In de reisgids ‘Met de camper door Italië’ lees je meer over Verona.

Laat ook een reactie achter

Uw e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt voor verificatie van uw reactie.
Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.