Met de camper door Schotland – Highlands en Islands

18,95

Bestel

Met de camper door Schotland – Highlands en Islands

In de reisgids Met de camper door SchotlandHighlands & Islands beschrijven we een lange droomreis langs meren en grillige baaien en door sprookjesachtige landschappen. De routes sluiten op elkaar aan, zodat ze als één lange route kunnen worden gereden, of als kortere camperroutes over meerdere vakanties kunnen worden verdeeld. We overnachten op campings en soms ook in de wilde natuur. Met de camper door Schotland beschrijft de volgende routes:

 • Route door de Border Counties naar Edinburgh: van stadjes met oude abdijen en landhuizen naar de Royal Mile, Edinburgh Castle en het Royal Yacht Britannia
 • Verbindingsroute naar Falkirk, Sterling en Blair Castle: unieke scheepslift en blinkende stalen paardenhoofden, het historische kasteel van Robert de Bruce en een parade van het laatste privéleger van Groot-Brittannië
 • Route langs de whisky Trail: dwars door de schitterende Schotse hooglanden
 • Route langs Loch Ness naar Kyle of Lochalsh: metUrquhart Castle en Eilean Donan
 • Spectaculaire camperroute langs de kusten van Wester Ross: onderdeel van de befaamde North Coast 500 route
 • Routes  over de unieke Hebriden eilanden met terugreis via Fort William: schapen, witte stranden en eindeloze panorama’s op Skye, Harris en Lewis; de stoomtrein uit de Harry Potter films op het Glenfinnan viaduct van de spoorlijn van Fort William naar Mallaig

De routes zijn in totaal ruim 1.600 km lang. De reisgids Met de camper door SchotlandHighlands & Islands telt 172 pagina’s plus een uitklapbaar omslag met routekaarten.

ISBN 978-94-91856-15-0
Laatste bijgewerkte herdruk november 2022

Bekijk reviews >>

 • Bergroutes
 • Kustroutes
 • Landelijke routes

In dit boek zijn
bergroutes opgenomen.

18,95

Met de camper door Schotland – Highlands & Islands

Edinburgh Castle

Wanneer de koningin in Edinburgh logeert, wordt de wacht ceremonieel gewisseld. Parade in kilts!

Edinburgh Castle huisvest de oudste kroonjuwelen van Groot-Brittannië: de kroon, de scepter en het zwaard van de staat

Loch Ness

Nog een beroemd Schots kasteel: Urquhart Castle op een landtong in Loch Ness. Hier huist geen monster...

Het monster van Loch Ness trekt miljoenen naar het peilloos diepe meer, dat precies op de breuklijn ligt tussen de Oostelijke en de Westelijke Highlands. Drumnadrochit heeft een groot Loch Ness Centre, waar je alles over Nessie te weten kunt komen. Zelf op zoek gaan met een Nessie-gids op een boot kan ook. Maar de kans dat je selfies makende Chinezen ziet is groter...

Langs de Westkust

Vanaf Eilean Donan Castle rijden we door de indrukwekkende kustlandschappen van Wester Ross.

Door de warme golfstroom heeft dit gebied een mild klimaat, hoewel het natuurlijk kan gieten en stormen... Maar plaatsen als Plockton en de subtropische tuinen van Inverewe profiteren van een gunstige ligging. Overal langs de kustroute zijn bijzondere uitzichtpunten en ruime parkeerplaatsen, waar je eventueel kunt overnachten.
 • Koninklijk Edinburgh
 • Wandelen in de Cairgorms
 • Whisky & Kastelen
 • Unieke eilanden

Hoogtepunten van Schotland

Met de camper door Schotland – Highlands & Islands, beschrijft een route in drie delen, die in 5 tot 6 weken in z’n geheel kan worden gereden.

Border Counties, Edinburg, en via Falkirk en Stirling naar Blair Castle – ca. 350 km

 • Koninklijk Edinburgh, met zijn Royal Mile, het ‘Castle’ op de burchtheuvel, Princess Street Park en het Royal Yacht Britannia
 • Romantisch Blair Castle aan de poort van de Highlands, met het laatste privéleger van Schotland

Door de Cairngorm Mountains, over de Whiskyroute en langs het Monster van Loch Ness

 • Dwars door het Nationale Park van de Cairngorms, via Balmoral Castle, naar Glenlivet en Dufftown
 • Langs Loch Ness, Urquhart Castle en de sluizen van Fort Augustus

Door de Highlands en over de Islands

 • Langs meren en zeearmen naar Eilean Donan Castle
 • De subtropische terrassen van Plockton en de tuinen van Inverewe
 • De rust van de Hebriden, Lewis en Harris
 • De activiteiten op het wandeleiland Skye
 • Edinburgh Castle op Castle Hill is een van de meest populaire bezienswaardigheden van Schotland
 • Blair Castle, dicht bij de A9 van Perth naar Aviemore
 • De Cairngorm Mountains vertonen zich bij Glenshee SkiCenter in camouflagekleuren
 • In de sluizen van Fort Augustus dalen plezierjachten in vijf stappen af naar Loch Ness
 • Eilean Donan is niet zonder reden het meest gefotografeerde kasteel van Schotland.
 • Bij Leverburgh op het eiland Harris komt het veerbootje aan vanaf North Uist
 • Van boven af bij The Old Man of Storr heb je een prachtig uitzicht over de omgeving van Skye
 • De Red Cuillins op Skye zijn voor geoefende bergwandelaars een paradijs
 • Het Harris-schaap, exclusieve leverancier van de wol voor Harris Tweed

Tips van Mike & Loes

Abbotsford House bij Melrose

Een landhuis in een weelderige omgeving bij de rivier de Tweed, ontworpen en bewoond door Sir Walter Scott

Sir Walter Scott is bij ons vooral bekend als schrijver van de avonturenroman Ivanhoe. Maar hij schreef ook gedichten, historische boeken en andere romans. Hij werd er schatrijk mee en bouwde van zijn vermogen dit landhuis, waarin allerlei klassieke en moderne stijlen samengaan. Het mooiste vertrek van het huis is de bibliotheek met 9.000 boeken. Het verhaal gaat dat hij alles heeft gelezen. Hij gaf zoveel uit aan zijn droomhuis dat hij uiteindelijk in 1832 berooid stierf.

De tuinen van Inverewe

Aan de westkust van Schotland ligt de beroemde subtropisch tuin van Inverewe met palmen en tientallen exotische bomen en planten

De tuinen zijn in de negentiende eeuw aangelegd door de puissant rijke Osgood MacKenzie, die in de loop der jaren bomen vanuit de hele wereld naar Schotland liet komen. Onder aan de baai liggen siertuinen en groentetuinen en hoger op de heuvel zijn thematuinen aangelegd en bomen aangeplant die intussen tot 30 meter hoog zijn.

The Kelpies bij Falkirk

Net buiten Falkirk, 30 km van Edinburgh, rijzen twee blinkende roestvrijstalen paardenhoofden uit het landschap op.

The Kelpies zijn onderdeel van een groot recreatieproject, genaamd The Helix. De paardenhoofden zijn opgebouwd uit roestvrijstalen elementen en wegen per stuk 300.000 kilo. Het is een eerbetoon aan de trekpaarden die vroeger de landbouwschuiten door de kanalen trokken. In Falkirk staat ook een unieke scheepslift voor de pleziervaart, die een hoogteverschil van 35 meter overbrugt, waarvoor vroeger 11 sluizen nodig waren.

De goudgele stranden van Harris

Bij Horgabost op Zuid-Harris ligt een wilde camping waar je voordelig overnacht bij baaien met goudgele stranden

Een wandeling vanaf de camping voert je naar een heuvel waarop een gedenksteen staat die bekend is als 'MacLeod's Stone'. Vanaf de heuvel kijk je over het boeiende landschap van Harris uit met zijn weidse baaien, donkere bergen. Het meest verrassende van het landschap zijn de enorme brede stranden, die je het gevoel geven op een tropisch eiland terecht te zijn gekomen.

Met de camper door Schotland – Highlands & Islands

Een prachtige route voor camper en caravan

Met de reisgids ‘Met de Camper door Schotland – Highlands & Islands’ van CamperRoutes wordt een reis door een van de mooiste delen van Groot-Brittannië een grootse belevenis. Ook deze gids is vanuit de camper geschreven en biedt veel tips en praktische informatie voor een geslaagde vakantie. Behalve een levendige schrijfstijl en goede foto’s krijg je met CamperRoutes heel veel nuttige informatie. Bijvoorbeeld:

Hoe ver is het rijden?

De route is in drie grote stukken verdeeld. De afstanden en de optimale reistijd staan per routedeel vermeld. De totale afstand vanaf de start in de Border Counties, tot het eindpunt in Fort William is ruim 1.600 km. De uit- en thuisreis is afhankelijk van welke veerhaven je kiest als startpunt, Newcastle of Hull.

Zijn er voldoende campings en/of camperplaatsen in Schotland.

In de reisgids zijn 22 campings en 13 camperplaatsen beschreven, die we op enkele uitzondering na allemaal hebben bezocht. Daarnaast zijn er is Schotland veel plekken waar je vrij kunt staan, mits je je aan de regels voor vrij kamperen houdt.

Wat zijn de openingstijden en tarieven van musea, kastelen en andere bezienswaardigheden?

Alle openingstijden en zo mogelijk ook de prijzen van musea, kastelen en tuinen worden in de reisgids vermeld. Uiteraard kunnen prijzen en openingstijden wijzigen. Daarom vermelden we waar mogelijk ook de websites die hierover informatie geven. Wij passen de gegevens gemiddeld eenmaal per twee jaar aan, bij de herziening voor een volgende druk. Daarvoor ontvangen we graag reacties van de gebruikers van onze gidsen, die we in de updates verwerken.

Is de route ook geschikt voor de caravan?

Met de camper door Schotland – Highlands & Islands is in principe ook geschikt voor het reizen met de caravan. Maar niet alle camperplaatsen zijn toegankelijk voor caravans. Meer dan de helft van de overnachtingsplaatsen zijn campings. In Schotland is het verstandig tijdig voor aankomst te informeren naar de beschikbaarheid van plaatsen op campings.

Kan je in Schotland ook goed en betaalbaar uit eten?

Uit eten in Schotland is niet goedkoop. Het traditionele ‘pubfood’ is in veel café’s (pubs) vervangen door complete maaltijden voor stevige prijzen. Echte restaurants vind je voornamelijk in hotels, behalve in grotere plaatsen, waar veel uitgaansleven is. Langs de kustroutes kan je uiteraard uitstekend vis en schaaldieren eten.

Rollercoaster ride door de Cairngorms

Single Track Roads op Lewis

Meer reisgidsen die je misschien interesseren

 • Met de CAMPER door FRANKRIJK
  • Kustroutes
  • Landelijke routes

  Met de camper door Frankrijk

  Kustroute door Normandië & Bretagne

  19,95 Bestel Meer info
 • Met de CAMPER door ZUID-ENGELAND
  • Kustroutes
  • Landelijke routes

  Met de camper door Zuid-Engeland

  Met de camper door Zuid-Engeland - Devon & Cornwall

  14,95 Bestel Meer info
  • Bergroutes
  • Landelijke routes
  • Stedenroutes

  Met de camper naar Zuid-Frankrijk

  CamperRoute door de Elzas en de Jura en over de Route Napoléon

  17,95 Bestel Meer info

Levering

In principe geldt vandaag voor 16 uur besteld, morgen in huis. We merken echter dat PostNL dit niet altijd meer kan waarmaken, houd daarom rekening met een levertijd van 2 tot 3 werkdagen. Bestel je vrijdag na 16 uur dan word je bestelling maandag voor 17 uur gepost en heb je de bestelling dinsdag of woensdag in huis. Belgen kunnen via de Standaardboekhandel of via de Belgische boekhandel bestellen.

Updates

We proberen onze routegidsen zo goed mogelijk up-to-date te houden. Dat doen we door bij elke herdruk alle informatie te controleren en bij te werken. Maar ook ontvangen we regelmatig aanvullingen van gebruikers van onze gidsen. Soms is dat een camping of restaurant dat gesloten is, maar het kunnen ook leuke nieuwe tips zijn. Deze waardevolle aanvullingen willen we u niet onthouden.  Voor Schotland kunt u op onderstaand linkje klikken.