Tips voor Trips – Lauwersmeer en Schiermonnikoog

Fietsen langs en over de Wadden

Het blijkt de ideale trip voor een mooi najaarsweekend. Tussen twee weken met slagregens en stormen in, troffen we het noordwesten van Groningen en het mooie eiland Schiermonnikoog in perfecte vorm: droog en helder, met prachtige hoge wolkenluchten. Fietsen door twee van Nederlands meest noordelijke Nationale Parken. Het is een waar genot!

(Oktober 2019)

IN 'T KORT

Standplaats Lauwersoog. Vanaf camping of camperplaats zijn mooie fietstochten te maken rond het Lauwersmeer. Wij kozen voor de ANWB-fietsroute Lauwersmeer (www.anwb.nl/fietsen/routes/lauwersmeerroute) en voor een rondrit over Schiermonnikoog.
...

Rondrit Lauwersmeer is ca. 38 km lang.
Langs de Waddenzeedijk, via Hornhuizen, Ulrum en Houwerzijl naar Zoutkamp.
Terug langs de oevers van het Lauwersmeer, met o.a. spotplaats voor zeearenden.
Daarna fietsen mee naar Schiermonnikoog.
Rondrit van ca. 19 km 'Ontdek natuurlijk Schiermonnikoog' op de Route.nl-app

ZIEN

Rond het Lauwersmeer:
Theemuseum in Houwerzijl
Visserijmuseum in Zoutkamp
Zeearenden spotten bij Lauwersoog
Op Schiermonnikoog:
De beroemde walviskaken bij Hotel Bernsdorf
....

Bezoekerscentrum Nationaal Park, aan de voet van de witte vuurtoren (open tot 27 oktober)
Eilanderhuisjes aan de Middenstreek en Langestreek
De rode vuurtoren (nog in bedrijf). Niet te bezoeken maar wel mooie uitzichten over strand en landschap

DOEN

Lunchen met verse vis bij Restaurant Schierzicht aan de haven van Lauwersoog.
Thee drinken in de Theefabriek in Houwerzijl. Keuze uit 300 soorten thee.
Vers gerookte paling eten bij Gaele Postma aan het Reitdiep in Zoutkamp.
...

Op Schiermonnikoog:
Strandwandeling op het breedste strand van Nederland.
Wandelroute in en om het dorp, uit boekje 'Wandelen en Fietsen op Schiermonnikoog'.
Fietsroute volgen van Route.nl

Campings en camperplaatsen

  • Camping Lauwersoog, Strandweg 5, 9976 VS Lauwersoog
    GPS 53.40254, 6.21742 – hele jaar geopend
  • CP Jachthaven Noordergat, Noordergat 1, 9976 VR Lauwersoog
    GPS 53.40519, 6.20817
  • CP Lauwersmeerplezier, Kustweg 30, 9976 VP Lauwersoog
    GPS 53.40621, 6.20040
  • CP Parking Haven Lauwersoog, Haven 2, 9976 VN Lauwersoog
    GPS 53.40882, 6.19882

De Camperplaatsen (info campercontact.com) liggen alle dichtbij de haven van Lauwersoog, waar de veerboot naar Schier(monnikoog) vertrekt. De camping ligt op 5 minuten fietsen van de haven. Wie er gezellig op een rijtje wil staan,  vindt er (tegen gereduceerde prijs) een strook met speciale camperplaatsen. Zowel de camperplaatsen als de camping liggen heel dicht bij het startpunt van de fietsroute ‘Rond het Lauwersmeer’.

Lange aanloop langs de Waddenzeedijk

Het eerste stuk van de Lauwersoog-route (anwb.nl/fietsroutes)  is een beetje saai. We rijden langs de dijk en hebben alleen naar rechts wat uitzicht over bosschages en een militair oefenterrein. Maar zodra we de dijk verlaten komen we in het weidse Noord-Groningse landschap terecht. Het valt ons op hoeveel weidevogels we hier zien. Verder veel schapen en natuurlijk ganzen die al vanuit het noorden onderweg zijn naar hun winterverblijf. We passeren akkers waar de boeren zich van hun beste kant laten zien met stroken wilde bloemen langs de randen.

Verstilde dorpen in het groen

Omdat we niet vaak in deze contreien rondrijden – en daarin zijn we vast niet de enigen – worden we verrast door de kleinschaligheid van het landschap.
Overal liggen  prima fietspaden, maar plotseling moeten we een smal betonnen fietspad uit de jaren vijftig of zestig volgen. Nauwelijks 2 fietsen breed! Pure Nostalgie.
Hornhuizen, Ulrum en Houwerzijl zijn dorpen met een sfeer uit de jaren zestig. Het mooie kerkje op de brink van Hornhuizen, met z’n opvallende houten torentje, verleidt ons binnen een kijkje te nemen. Een mooi strak en intiem interieur, met een klein orgel. Er is niemand, dus blijft het orgel stil. Jammer.

Mooi visserijmuseum in Zoutkamp

Voor de afsluiting van de Lauwerszee was Zoutkamp een belangrijke vissersplaats. Nog altijd wordt hier verse vis aangevoerd, ook paling, maar de glorietijd van weleer is voorbij. Zoutkamp heeft nu een aardige jachthaven en in de oude haven aan het Reitdiep liggen naast plezierjachten ook enkele historische schepen. Voor de echte historie moeten we in het leuke visserijmuseum zijn. Het is gevestigd in een oude loods aan de binnenhaven en geeft in voorwerpen en foto’s een prachtig beeld van de geschiedenis.

Na Zoutkamp fietsen we langs de oevers van het Lauwersmeer terug naar Lauwersoog. We staan nog even stil bij een monumentale stalen plaat met de uitgezaagde contouren van een zeearend. Hier zou je zeearenden kunnen zien. Maar de vraag is altijd wanneer het deze majestueze vogels behaagt zich te laten zien.

  • Camperplaatsen op Camping Lauwersoog
  • De Cleveringsluizen bij de ingang van het Lauwersmeer zijn aan een opknapbeurt toe
  • Leuke tussenstop in Houwerszijl: de Theefabriek
  • In de binnenhaven van Zoutkamp liggen enkele historische schepen, waarmee rondvaarten worden gemaakt
  • Avondstemming aan de oever van het Lauwersmeer
  • Poort van walviskaken bij Hotel Bernsdorf in het dorp Schiermonnikoog
  • Traditionele eilanderhuisjes op Schiermonnikoog

Een opvallend ‘monument’: de contouren van een zeearend, uitgesneden in een roestende stalen abris. Sinds enkele jaren nestelt een aantal zeearenden in het nationale Park Lauwersmeer.

De zeearend, Lauwersmeer
Schiermonnikoog, de vuurtoren

Schiermonnikoog

De veerboot vanuit Lauwersoog doet er bijna 3 kwartier over om bij het eiland aan te komen. Je zou zeggen: ‘hup, in tien minueten naar de overkant..’Maar in het ondiepe water moet de boot zigzaggend de vaargeul volgen. Bij eb zie je hier en daar zandplaten verschijnen. We turen naar zeehonden, want die kunnen hier zomaar gaan liggen zonnen. Maar ze blijven weg van de druk bevaren route. De toon is gezet, de sfeer is bepaald: dit wordt een bijzonder daguitstapje.

Nationaal Park

Op de fietsen zijn we in 10 minuten in het dorp ‘Schier’. Autovrij op een paar elektrische bussen en plaatselijke bestelwagens na.
Als we een paar minuten op het terras van Hotel Bernsforf zitten voor een lichte lunch, dringt het tot ons door hoe stil en rustig het hier is. Na de lunch pakken we de fietsen en crossen door de twee parallelle straten waar mooie oude eilanderhuisjes staan, de Middenstreek en de Langestreek. Dan rijden we naar de noordkant en komen we bij een klein bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Daar kopen we een goede kaart van het eiland en een heel leuk informatief boekje met alle mogelijke fietsroutes. We zien hier dat ‘Schier’ al sinds 1989 een Nationaal Park is. De bijzondere natuur, met de breedste stranden van Nederland, de zelf aangroeiende duinen en de rijke fauna hebben een magische aantrekkingskracht op vogelaars en andere natuurliefhebbers.

Het fietsbare eiland

Hoewel je er prachtige wandelingen kunt maken over natuurlijke paden, is de fiets toch het aangewezen vervoermiddel voor een dagje ‘Schier’. Op het 18 kilometer lange eiland is zo’n 30 km aan fietspaden aangelegd. Onze fietstocht voert ons via de bekende rode vuurtoren in het noordwesten naar de westerplas bij de zuidwestpunt van het eiland. Hier is een vogelkijkhut en een bijzondere steden bank, de Bank van Banck, met mooi uitzicht op het wad. Daarna ronden we de zuidkant tot het punt waar we alleen nog terugkunnen naar het dorp. De hele oostkant is alleen te voet toegankelijk, voor een deel met speciale excursies. Je moet dan wel meerdere dagen op het eiland zijn, dus overnachten in een van de huizen of hotels. De camper is op ‘Schier’ niet welkom. Meer informatie bij de VVV Schiermonnikoog op de Reeweg no. 5.

Ondergaande zon boven het wad, met grote kolonies fouragerende meeuwen

Boven: avondstemming bij eb op het wad van Schiermonnikoog, met fouragerende meeuwen.
Onder: de dag zit erop, de veerboot brengt ons terug naar Lauwersoog.

Aankomst van de veerboot op Schiermonnikoog

6 reacties

  • Dank jullie wel. Een mooi initiatief! Vooral zulke “compacte” routes spreken me aan.
    (11 oktober 2019)

  • Misschien nog een idee:
    Ook aan te bevelen de fietstocht naar Schiermonnikoog vanaf de mooie camperplek Tunhus in Anjum langs Ezuma Zijl en bezoek aan het ‘museumdorp Paesens Moddergat’.
    (12 oktober 2019)

  • Wat een leuk idee voor een lang weekend. Wij gaan hem zeker uitproberen. Laat zulke tripjes maar doorkomen!
    (13 oktober 2019)