Gasfles kopen/ruilen in Spanje

Gasfles bijvullen mag niet in Spanje

Wanneer je gasfles leeg is en je denkt hem bij een vulstation te laten bij vullen, kom je van een koude kermis thuis. In Spanje is de regelgeving t.a.v. gas in gasflessen zeer streng en ze laten bijvullen is voor de vakantieganger niet mogelijk. In onze routegids van Spanje noemen we een ruilsysteem van groene gasflessen. Helaas is dat verouderde informatie.

De Spaanse ‘ragulador de salida libre’ waarop de drukregelaar past.

Spaanse gasflessen van Cepsa of Repsol

Bij benzinestations en soms op campings of zelfs supermarkten zijn 12 kg gasflessen te koop, die je  na gebruik kunt omruilen voor een volle. Over statiegeld vinden we helaas niets terug, maar wel over diverse problemen die je bij de koop kunt tegenkomen.

 • De Nederlandse drukregelaar past niet op de Spaanse aansluiting. Daarvoor moet je een verloopstuk kopen (of al hebben). Ter plaatse kan je zo’n verloopstuk kopen in ijzerwarenzaken. De naam: ‘regulador de salida libre’.
 • Bij de koop moet je een officieel ‘contract’ aangaan met de distributeur, die dan vervolgens het recht heeft jouw gasinstallatie te controleren, evt. aan de hand van een bestaand keuringsrapport. Een goede camperdealer heeft hierover – als het goed is – informatie.
 • Bij de eerste aanschaf kan de distributeur ca. €50 in rekening brengen.

Kortom het is een heel gedoe. Bij een middellang verblijf (bijvoorbeeld ca. 8 weken) kom je met 2 bij vertrek volle flessen in Spanje ruimschoots uit, is onze ervaring. Tenzij je een extreem koude periode meemaakt, of dagelijks je watervoorraad verwarmt om te kunnen douchen in de camper.

3 reacties

 • 10 januari 2023
  Goedendag.

  Ik ga al jaren met de auto naar Spanje.
  Nu heb ik een camper gekocht. Hier kan ik 2 gasflessen van (plm) 11 kg plaatsen. Ik begrijp inmiddels dat je deze niet kan of mag vullen in Spanje.
  Ik zie overal bij benzine stations, meestal Repsol maar ook andere, dat ze de bekende rode flessen verkopen. Maar ik weet nog steeds niet of je deze ,,gewoon,, kunt kopen. De eerste zal wel duurder zijn maar later kun je deze dan omruilen voor een volle. Maar gaat dit zomaar of moet je de gasinstallatie eerst laten keuren (camper is nieuw).

  Mvrgr.
  Egbert Willems

  Antwoord Camperroutes.nl
  Wij hebben er zelf geen ervaring mee, omdat we onze twee 11 kg flessen nog nooit hebben opgebruikt in 8 weken tijd (de gemiddelde tijd van onze reizen voor de routeboekjes). Wij douchen zelden in de camper, dus dat scheelt…
  Uit alle informatie die we konden vinden, o.a. op ‘Camperforum’, krijgen we geen eenduidig beeld. Het lijkt erop dat de ene leverancier (benzinestation) vrij strikt is, terwijl de volgende weer heel gemakkelijk ermee omspringt. Feit is dat je voor de eerste fles een ‘contract’ moet afsluiten, waarna je de volgende flessen gewoon kunt ruilen voor een volle (tegen betaling uiteraard). Feitelijk zoals het alom bekende systeem van CampingGaz altijd heeft gewerkt.
  Ervaringen van gebruikers zijn welkom!

 • 21 januari 2023
  Wij zijn nu in Zuid-Spanje en hebben expres een kwart gevulde fles mee genomen uit NL voor koken en kachel onderweg.
  Gisteren een Spaanse drukregelaar gekocht in de bouwmarkt voor 13 euro.
  Daarna bij de lokale gasboer een Repsol fles gekocht, fles 32 euro en vulling 22 euro, dus 54 totaal.
  Vroegen geen legitimatiebewijs.
  Onze caravan vanuit NL hierheen gebracht en blijft in Spanje.

 • 26 maart 2024
  Het blijkt niet zo eenvoudig om in Spanje een volle gasfles te kopen. Bij de 7 tankstations waar ik ben geweest kon ik alleen een volle krijgen als ik een lege inleverde. Uiteindelijk heb ik via een particulier een lege fles kunnen regelen, waarna het ruilen bij een tankstation heel makkelijk was. De Spaanse aansluiting kun je bij vrijwel elke gereedschapswinkel kopen.

  Jan v.d.L.