De Camperplaats

Altijd op zoek naar die ene prachtige plek

Het is ongetwijfeld de grootste charme van het camperen: op bijzondere plekken kunnen staan aan de rand van een stad of in een schitterend landschap. Toen we begonnen met de camperen zagen we dat helemaal voor ons. Parkeren aan een haventje of op een bergpas ergens in Frankrijk, Spanje of Italië, met een mooi glas wijn voor de camper blijven zitten tot de sterren aan de hemel staan en dan lekker slapen op die fantastische plek.

In de jaren 70 reden rasindividualisten met hun camper naar de boulevard van Nice of de haven van Saint-Tropez en bleven daar een paar dagen staan..

Camperplaats St Pol de Léon

Het begrip ‘campinggedrag’

We hebben ze wel gevonden, die bijzondere plekken. Maar steeds vaker merkten we dat we in een rijtje moesten staan, soms zo dicht bij elkaar dat je de deur nog maar net open kon doen. Al gauw maakten we kennis met het begrip ‘campinggedrag’. Lekker onder je luifeltje zitten is er niet meer bij. De camperaar die van oudsher de vrijheid opzocht en maatschappelijke regelzucht probeerde te ontlopen, ging zijn eigen regels maken toen er meer vrijheidszoekers met camper bijkwamen. Bizar!

Natuurlijk begrijp ik het wel. In de jaren 70, toen de grote kampeerautotrend begon met vooral zelfbouwers, reden die rasindividualisten met hun camper naar de boulevard van Nice of de haven van Saint-Tropez en bleven daar een paar dagen staan met het mooiste uitzicht van hun leven. We hingen aan hun lippen als ze over hun avonturen vertelden. Maar ja, de laatste 10 jaar trokken er zoveel Italianen, Fransen, Duitsers en ook Nederlanders met hun camper op uit, dat de autoriteiten in Zuid-Frankrijk, of waar ook in Europa, zich gedwongen voelden om maatregelen te nemen tegen wildgroei. De hoogtebalken en parkeerverboden voor campers verschenen en daar waar een gemeente het goed voor had met de camper, werden er speciale parkeerplaatsen toegewezen voor overnachtingen, een enkele keer met aardige voorzieningen.

De camperplaats in Besançon is niet bijzonder fraai, maar wel praktisch. Hij ligt aan de rand van de oude binnenstad. Campinggedrag is hier onmogelijk!

Het contrast met de camping aan het Lac-du-Bourget (onder) is groot. Hier zaten we heerlijk voor de camper met onze voeten in het gras en hadden we uitzicht over het meer.

Camperplaats in Besançon

Tijdens onze reizen ontdekten we hoe praktisch het is om op een camperplaats te staan in een grote stad die je uitgebreid wilt bezoeken. Zo bezochten we Besançon per fiets vanaf de camperplaats net aan de rand van de historische binnenstad. Ideaal! In Italië deden we het net zo in Verona, Gubbio, Orvieto, Montepulciano en San Gimignano voor onze Italiaanse gidsen. En in Normandië en Bretagne ontdekten we camperplaatsen waar we met drie of vier andere campers op een schitterende plek konden staan, vlak bij een vuurtoren of gewoon op een kliftop.

Maar vaak reden we de massale camperplaatsen op een parkeerplaats of een braakliggend stuk land voorbij en zochten we een camping op waar we lekker met onze voeten in het gras konden zitten… Zo kozen we in Aix-les-Bains de camping aan de kop van het Lac du Bourget, waar we voor €17 een prachtige plaats aan het meer hadden. Tot in de late avonduren, na een heerlijke maaltijd bij ‘Chez Henri’ in Le-Bourget-du-Lac, dronken we nog een gezellig glas met onze campingburen.

Direct buiten de camping stonden tientallen camperaars op de camperplaats, die €8 betaalden voor een nacht. Terwijl wij ’s morgens werden gewekt door de roep van een visarend en het gekrijs van meeuwen, werden de gasten buiten de poort getrakteerd op een partij verkeerslawaai.

’s Avonds hadden we nog een rondje gelopen in de omgeving en viel het ons op dat de campers op de camperplaats er gesloten en voor het oog verlaten bij stonden. Hier en daar zagen we het licht van een tv door de gordijntjes schijnen. Niemand maakte zich schuldig aan ‘campinggedrag’!

Camping Lac-du-Bourget

2 reacties

  • De voornaamste reden voor ons om camperplaatsen te bezoeken i.p.v campings is het niet opgesloten staan, op veel te kleine camping percelen waar toch een hoop geld moet worden betaald voor voorzieningen welke wij niet gebruiken.
    Natuurlijk is geen enkele Cp met een andere te vergelijken, ook hier zijn er zeer goede , en echt erbarmelijke plaatsen te vinden.
    Het is telkens een, afwegen wat jou persoonlijk het beste bevalt.

  • Prachtige plek, maar welke camping is dit, er zijn er meer bij dit meer ( Lac du Bourget)?
    Het is Camping L’Île aux Cignes, wij stonden er wel buiten het hoogseizoen! De camping wordt beschreven in onze gids ‘Met de Camper naar Zuid-Frankrijk’ (redactie)