Corona: de camper blijft nog even in de stalling

De camper blijft nog even in de stalling

Het zijn zware tijden. Corona beperkt ons in al onze bewegingen. En hoewel niet kunnen camperen tot ‘klein leed’ behoort, is het voor ons logisch om er af en toe wat aandacht aan te besteden.
Wij zaten vol plannen. De grootste: een reis naar de Noordkaap, heen door Noorwegen en terug door Zweden. We hadden al geboekt op de snelle veerboot van Hirtshals naar Kristiansand. Hopelijk kunnen we reis later in het jaar nog maken, want we denken dat veel camperaars zitten te wachten op een mooie en praktische gids voor zo’n grote route.
In de tussentijd volgen we de berichtgeving over reizen binnen Europa op de voet. Daarover meer in dit blog.

Wanneer je het kenteken hebt geschorst bij de RDW, kan je de APK uitstellen totdat je de schorsing beëindigt

De camper is geschorst. Moeten we wel de APK laten uitvoeren?

Dat is een van de vragen die we geregeld tegenkomen in fora en op Facebook. Ook voor onszelf is het van belang om precies te weten hoe het zit, want onze camper is 10 jaar oud en moet elk jaar gekeurd worden.
Begin oktober hebben we het kenteken online bij de RDW geschorst voor een jaar, maar de verzekering laten we wel doorlopen. Je weet uiteindelijk nooit wat er in en rond een stalling kan gebeuren. De APK moet uiterlijk half april zijn uitgevoerd, maar het blijkt dat we dit kunnen uitstellen totdat we de schorsing ongedaan maken. De website van de RDW is daar duidelijk over. Lees meer op deze pagina!

Als je over de datum van de APK raakt is het van belang dat je de camper laat keuren op de dag dat hij voor het eerst weer de weg opgaat. Meestal halen we de camper ruim voor de keuringsdatum op en is er niets aan de hand. Je kunt de schorsing online beëindigen en daarna een afspraak maken voor een keuring.
Nu de camper wat langer onder water blijft moeten die twee data (uit de stalling halen en keuren) wel samenvallen, want geschorst mag je niet de weg op. Je riskeert niet alleen een boete, maar de verzekering zal niet uitbetalen als je per ongeluk crasht.

Over APK en schorsen

Naar aanleiding van reacties volgt hier nog iets meer duidelijkheid over de vraag of je APK moet laten uitvoeren terwijl de camper geschorst is. Het antwoord daarop is: nee, tijdens de schorsing hoef je de camper niet APK te laten keuren. De website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is er duidelijk over.

Even stap voor stap: ga naar rdw.nl/particulier, open venster ‘Kies uw voertuig’ en klik in het linker menu op ‘Kampeerauto’ en klik in het rechter menu op ‘APK’. Op de pagina die zich nu opent, klik je in het linker menu op ‘Wanneer en hoe vaak APK keuren’. Je komt nu op een pagina, waar onderaan de tekst een uitklapmenu zit met het kopje: ‘Uitstel van APK-plicht’. Na openklappen zie je tekst onder het kopje ‘Boetes voorkomen: schorsen’.
Hier wordt duidelijk uitgelegd dat een geschorst voertuig tijdens de schorsing niet APK hoeft de worden gekeurd.
Als je de schorsing opheft, moet de camper wel direct (dezelfde dag) worden gekeurd.

We kregen ook een aantal reacties dat je de camper ook APK kunt laten keuren tijdens de schorsing. De regels hiervoor staan op de pagina ‘Wanneer en hoe vaak APK keuren?‘ onder ‘Uitstel van APK-plicht’ en ‘Boetes voorkomen’ (zie illustraties 3 en 4).

RDW website, menu Particulier
RDW wanneer en hoe keuren
RDW-site APK
1. Hoofdmenu Kampeerauto. 2. Menu APK
3. Uitstel APK-plicht.  4. Boetes voorkomen
RDW, Boetes voorkomen

Als de veerdienst uitvalt…

Je hebt geboekt voor een overtocht naar Newcastle, voor een camperreis door Schotland, en de veerdienst valt uit omdat Groot-Brittannië de grenzen sluit. Wat doe je dan? Als je geboekt hebt krijg je waarschijnlijk een e-mail van DFDS (of van Stena als je een andere route volgt). Zo niet, kijk op de website van DFDS of van Stena Line, en zoek op wat de maatschappij erover meldt. Wil je oversteken met P&O North Sea Ferries, van Europort naar Hull, dan zal je zien dat je gewoon kunt boeken. Maar hoe lang dat kan duren, is de grote vraag. Eerlijk gezegd verwachten we dat alle overtochten voor passagiers, ook vanuit België en Frankrijk ontoegankelijk worden. (update 21/3).

Coulance regelingen bij uitval van overtochten

Op de sites van Stena Line en van DFDS lazen we dat beide maatschappijen een coulanceregeling toepassen. Als je hebt geboekt voor een overtocht tot en met 30 april, kan je de reis kosteloos verschuiven. Je kunt ook vragen naar een tegoed-voucher voor een latere overtocht, wanneer je nu nog niet weet op welke datum je wilt overvaren. We lazen dat tegoed-vouchers wel nog dit jaar moeten worden verzilverd. Mocht de nieuwe afvaartdatum een hogere prijs hebben, dan moet je het verschil bijbetalen. Een ‘geld-terug-regeling’ hebben we nergens kunnen ontdekken. De Consumentenbond heeft een aparte pagina ingericht waarop vragen over dit soort zaken worden beantwoord. Het kan zijn dat je voor bepaalde diensten lid moet worden.

Wij hebben geboekt voor een overtocht op 11 mei van Hirtshals in Denemarken naar Kristiansand in Noorwegen. Voor de zekerheid boekten we tegen Flex-tarief en sloten we ook een annuleringsverzekering (€10 p.p.) af. Met Flex-tarief kan je tot 14 dagen voor de afvaart kosteloos annuleren. We hebben direct geannuleerd toen we hoorden dat Noorwegen ‘op slot’ ging.
Maar stel dat je het standaard tarief hebt betaald en de overtocht valt uit. Waar heb je dan recht op?
Dat is een moeilijke vraag, omdat maatschappijen zich op overmacht zullen beroepen. Wel zien we dat ook voor Scandinavië coulanceregelingen worden opgetuigd. Fjord Line informeert z’n klanten op de website dat zij ‘kosteloos’ kunnen omboeken naar een latere overtocht. ‘Kosteloos’ heeft wel een beperking: als de nieuwe afvaartdatum duurder is dan de eerder geboekte datum, moet je het verschil bijbetalen.

 Geen probleem, ik rij wel over de bruggen naar Zweden!

Dit las ik in een post op Facebook. Maar HELAAS! Die vlieger gaat niet op wanneer zowel Denemarken, Zweden als Noorwegen hun grenzen hebben gesloten voor buitenlanders. Probeer het maar niet, WANT JE WORDT ECHT TERUGGESTUURD.

Fjord Line
Heb je recht op vergoeding als de overtocht wordt geannuleerd, omdat een overheid de grenzen sluit?

Dit bericht is bijgewerkt op 25 maart 2020 en zal ook in de komende weken worden bijgewerkt en uitgebreid.

8 reacties

 • Wij staan met onze camper op een nagenoeg lege camping in het mooie Twente (nog 1 andere camper op 100 meter afstand). Een betere invulling van social distancing kun je volgens mij haast niet bedenken.

  Antwoord Camperroutes: Lijkt ons ook prima. Het is zeker ook een mooi onderwerp om de komende tijd uit te werken. Want: mogen campings open blijven en zo ja hoe lang nog?

 • Hier in België kan dat niet want we mogen ons niet onnodig verplaatsen … wij hopen met Pasen toch beetje te kunnen camperen in eigen land.

 • Wij hebben onze overtocht met P&O (Rotterdam – Hull) geannuleerd. Wij kregen 80% van de betaalde kosten teruggestort en 20% staat vast als krediet voor een latere overtocht uiterlijk op 31 dec. as. En die mag ook uit een andere plaats zijn zoals bv Calais. Er worden dan ook geen boekingskosten in rekening gebracht.

  Antwoord CamperRoutes: netjes van P&O/NSF. Bedankt voor het bericht!

 • Als je camper geschorst is en hij moet APK gekeurd worden, dan mag je op de dag van de keuring via de meest logische weg naar de garage rijden. Echter moet je dit van te voren melden bij de RDW met opgave van BSN-nummer, kenteken en adres van de camper. Ook moet je de afspraak bij je hebben voor het geval je aangehouden wordt door de politie. De schorsing hoeft je dus niet te beëindigen.

  Antwoord CamperRoutes: Dit klopt, maar… je hoeft de APK niet te laten uitvoeren zolang de camper is geschorst. Je kunt het desgewenst laten doen op de dag dat je de camper uit de schorsing haalt. Voor alle duidelijkheid zal ik de kernpunten van de RDW uit de regeling later vandaag of morgen bij het bericht plaatsen. Overigens kan ik op de site niet vinden dat je APK tijdens schorsing bij de RDW moet melden.

 • Hoezo afspraak op schrift. Ik maak altijd een telefonische afspraak. Als de bedrijven dit ook nog eens schriftelijk moeten gaan bevestigen krijgen deze alleen nog maar met meer administratieve rompslomp te maken, wat ook weer extra kosten met zicht meebrengt.

  Antwoord CamperRoutes: Je hebt gelijk Frits. Dit is nergens te vinden in de regels van de RDW. Mogelijk een oude regeling? We hebben het in dit reactieblok aangepast.

 • We reden de route Spanje binnenland richting Zuid-Spanje. We zijn naar Malaga gegaan en stonden daar op een stampvolle camping aan zee.
  We hebben 1 dag genoten en toen kwam de Lockdown.
  We mochten niks meer en hebben 1,5 week in quarantaine gezeten. Dat was genoeg vonden we. We konden een speciaal formulier downloaden voor de doorreis door Frankrijk (hadden we ook nodig) en zijn naar huis vertrokken. We zijn 2 weken weg geweest 6 weken was de bedoeling. Allemaal erg jammer van de enorme reis. 21 maart zijn we teruggekomen.

  Antwoord CamperRoutes: zonde inderdaad van zo’n lange reis, maar fijn dat jullie veilig thuisgekomen zijn!

 • Mogen we binnen Nederland nog wel op pad met de camper,
  Een camperplek met een zelfredzaam systeem en voldoende afstand is volgens mij best veilig.

 • De informatie over APK keuren klopt niet helemaal volgens mij.
  Je mag met een geschorst voertuig naar een APK station rijden voor een afgesproken APK keuring.
  De auto moet dan wel verzekerd zijn. Dit heeft het voordeel dat je eventueel nodige reparaties voor een APK goedkeuring nog kunt verrichten zonder dat de stress van een gepasseerde datum speelt.

  Antwoord CamperRoutes Inderdaad, dit ontbrak nog aan het bericht. Is nu toegevoegd