Cabo São Vicente: de magische Zuidwestpunt van Portugal

Hier wil je even gestaan hebben

Land’s End in Cornwall, John O’Groats in Schotland, Pointe du Raz in Bretagne… Ook in Portugal ligt zo’n kaap waar je even wilt zijn geweest als je in de buurt bent. Cabo São Vicente. We kennen mensen die in één reis van bijna 6.000 kilometer van de Noordkaap in Noorwegen naar deze magische kaap in Portugal zijn gefietst. Zo fanatiek zijn wij niet, maar voor het verhaal is het leuk als je er gestaan hebt!

Het eindpunt op de Kaap van Sint Vincent is voor ons het begin van de route langs de belangrijkste plaatsen van de Algarve. Rijd je de route omgekeerd, bijvoorbeeld vanuit Zuid-Spanje, dan kan je de Kaap als sluitstuk van de Algarve bezoeken.
Op Google Maps staat dat je op Cabo São Vicente de ‘Laatste braadworst voor Amerika’ kunt eten. Lekker belangrijk… Inderdaad eist een melige, knipogende braadworst bovenop een snackwagen alle aandacht voor zich op. Er zijn ook een paar kraampjes met snuisterijen, maar de kermis valt hier erg mee.

Slag om Spaanse zilvervloot

Behalve een indrukwekkende rotskaap is het ook een punt met een woelige geschiedenis. Een groot aantal oorlogen, o.a. tussen Spanje en Engeland, zijn hier voor de kaap op zee uitgevochten. Zo werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog een Nederlandse vloot, die de Spaanse Zilvervloot uit West-Indië wilde onderscheppen, door de Spanjaarden aangevallen. De Nederlanders waren sterker, maar moesten hun plan toch opgeven. Een andere beroemde slag werd hier in 1797 door een kleine Britse vloot onder leiding van admiraal Nelson geleverd. Nelson bezorgde de Spaanse overmacht een genadeloze nederlaag.

Vuurtoren met twee lampen van 1.000 watt

Sinds 1846 beveiligt een 28 meter hoge vuurtoren op de punt van de kaap de scheepvaart in de omgeving. Hij heeft twee zeer krachtige lampen van elk 1000 watt, de op een na sterkste lichtbron van Europa. Zijn licht heeft een bereik tot ongeveer 60 kilometer en daarmee is het een belangrijk baken op de drukke scheepvaartroutes tussen Europa en Afrika.

Cabo São Vicente in Portuigal

Wandelen in de wind

Het is de moeite waard om een wandeling langs de steile rotswanden te maken. Naar twee kanten kijk je op rotswanden van 60 tot 75 meter hoog, met prachtige baaien ertussen. De Romeinen dachten destijds dat dit het einde van de wereld moest zijn. En daar kan je je iets bij voorstellen. Voorzichtigheid als je langs de steile afgronden loopt is wel geboden, want harde windvlagen kunnen je zomaar uit je evenwicht brengen. Een vest of trui, zelfs op warme dagen kan ook nuttig zijn.

Hendrik de Zeevaarder

Na Cabo São Vicente komt de tweede rotskaap langs de zuidkust als snel in zicht. Bij de ingang van de kaap ligt Sagres, waar een kleine vissershaven het enige hoogtepuntje is, afgezien van de prachtige stranden aan de westkant natuurlijk. Bijna iedereen komt hier om het Fortaleza te bekijken, waar Hendrik de Zeevaarder ruim 40 jaar verbleef en zijn plannen beraamde om de wereldzeeën te verkennen. Hij bouwde er een zeevaartschool, waar hij tientallen zeelui de principes van navigatie op zee, astronomie en cartografie bijbracht. Een van de mooiste overblijfselen daarvan is de enorme windroos van kiezelstenen, 43 meter in doorsnee, die Hendrik liet aanleggen om zeevaarders vertrouwd te maken met de werking van het kompas.
Van het oorspronkelijke fort is weinig over. Alleen de kapel dateert uit de tijd van Hendrik de Zeevaarder.

  • Kraampjes met souvenirs bij Cabo São Vicente
  • Laatste Braadworst bij CVabo São Vicente
  • Wandelen over de rotsen bij Boca do Rio
  • Windroos bij Sagres, bij e zeevaartschool van Hendrik de Zeevaarder

De mooiste stranden van de Algarve

Tussen Cabo São Vicente in het zuidwesten en Albufeira liggen prachtige stranden en strandjes tussen rotspartijen. Sommige kunnen heel druk zijn, andere zijn (bijna) altijd rustig.

1. Praia do Beliche Tussen Cabo São Vicente en Sagres
Intiem zandstrand in twee delen tussen rotspartijen. Parkeerplaatsen voor campers. Lange steile trap naar het strand

2. Praia da Mareta bij Sagres
Langgerekt gezellig strand, parkeerplaatsen voor campers boven op de rots. Restaurant met terras op het strand

3. Barranco Beach
Vanaf Raposeira (N125 Vila de Bispo) onverharde weg naar parkeerplaats. Prachtig beschut en rustig strandje. Populair bij surfers. Geen voorzieningen

4. Praia da Boca do Rio
Vanaf Budens op N125 naar parkeerplaats, tevens camperplaats

5. Praia Dona Ana bij Lagos
Druk strand, maar schilderachtig dank zij de geel-oranje rotspartijen. Toegankelijk vanaf Avenida dos Descombrimentos

6. Meia Praia bij Lagos
Enorm uitgestrekt zandstrand met veel voorzieningen

7. Praia do Alvor
Lang zandstrand dat tot Portimão doorloopt. Camperplaats direct achter het strand

8. Praia do Carvoeiro
Bij vakantievillastadje Carvoeiro. Pittoresk strand dankzij kleurige huizen rondom. Kan erg druk zijn

9. De kleine strandjes bij Albufeira
Liggen vaak spectaculair tussen rotspartijen, soms met grotten. Alleen buiten het seizoen rustig. De hier vermelde strandjes hebben parkeermogelijkheid voor campers, soms op flinke afstand:
Praia de Benagil met de Grutas de Benagil (grotten)
Praia da Marinha en Praia de Albandeira, toegankelijk via onverharde weg, beide met spectaculaire rotspartijen

Het brede zandstrand van Alvor
Strand bij Carvoero