Sintra en suikergoed

Sintra, Palacio Pena
Sintra, Nationaal Paleis

Tegenpolen: Palácio da Pena en Palácio Nacional

We waren al een dikke vijf weken onderweg tijdens onze reis door Portugal toen we in de buurt van Lissabon kwamen. Hoeveel moois we tot dat moment al hadden gezien, Sintra was toch het absolute hoogtepunt.

Niet alleen vanwege dat bizarre kleurtjespaleis, gebouwd door een Duitse architect in opdracht van Koning Ferdinand II, maar zeker ook door het historisch veel interessanter Palácio Nacional, beneden aan de rand van Sintra.
In het Pena Paleis krijg je meteen associaties met de kastelen van de waanzinnige Duitse koning Ludwig, Neuschwanstein en Hohenschwangau. Niet verbazend dat deze in dezelfde tijd werden gebouwd als Pena, in het begin van de 19e eeuw.

Het strakke wit geschilderde Nationale Paleis is van een heel andere orde. Delen ervan dateren nog uit de Moorse tijd (11e eeuw) en dat is duidelijk te zien, zowel aan de fraaie galerijbogen van het hoofdgebouw als binnen in diverse rijk gedecoreerde zalen. In een van de torens aan de achterkant van het gebouw wordt je echt van de sokken geblazen: in een enorme zaal in de ‘Torre dos Brasões’ is het plafond beschilderd met alle in 1505 bekende wapenschilden van Portugese edelen. Daaronder zijn de wanden rondom gedecoreerd met ‘azulejos’, tegelpanelen met historische afbeeldingen.

In het Pena Paleis krijg je meteen associaties met de kastelen van de waanzinnige Duitse koning Ludwig, Neuschwanstein en Hohenschwangau.

Omdat een foto meer zegt dan 1000 woorden, tonen we hier een carrousel met vijf foto’s van deze bijzondere bouwwerken.

In de reisgids ‘Met de Camper door Portugal’ hebben we van beide paleizen een uitvoerige beschrijving opgenomen van al het moois dat er is te zien, van de geschiedenis en van een aantal interessante bijzaken. Zoals bijvoorbeeld een stuk over een enorm park met boshuis dat Ferdinand II liet aanleggen voor zijn maîtresse…

  • Palàcio Pena in Sintra
  • Uitzicht vanaf Pàlacio Pena
  • Uitzicht op paleistoren vanuit Pena Park
  • Het oude Palàcio Nacional in Sintra
  • Torre dos Brasões in Nationale paleis

In de Camperroutegids van Portugal besteden we uiteraard ruim aandacht aan deze twee paleizen, waarbij natuurlijk ook praktische zaken als bereikbaarheid, openingstijden en toegangsprijzen aan de orde komen. Ook is het goed om te weten dat er in Sintra een camperplaats is, die overigens vrij ver van het centrum van de stad ligt, waar je de bus naar het Pena paleis op de heuvel moet nemen. Wij kozen voor een gezellige camperplaats in een dorp wat verder weg en reden met een lokale bus naar Sintra. Dat alles is natuurlijk tot in de details in onze reisgids beschreven.

Laat ook een reactie achter

Uw e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt voor verificatie van uw reactie.
Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.