Blokzijl en de Weerribben – een gouden combinatie
In de Kop van Overijssel is Blokzijl een geheide publiekstrekker. Rondom het vriendelijke haventje staan historische gebouwen en traditionele horeca naast en tegenover elkaar. In kromme straatjes staan prachtige oude huizen met trapgeveltjes naast elkaar in het late zonlicht te pronken. Sorry voor de verkleinwoordjes, maar het heeft iets vertederends wanneer je in dit charmante stadje de straten en pleintjes doorkruist. Van het smalste huisje van Blokzijl lopen we naar de druk bevaren sluis, waar Kaatje nog altijd waakt over de kwaliteit van de recepten die zij ooit vergaarde. Restaurant Kaatje Bij de Sluis is met z’n twee Michelinsterren voor velen misschien iets te pretentieus, maar als je een eenvoudige smakelijke maaltijd wilt, bij de sluis of in de directe omgeving, is er altijd iets leuks te vinden.
Vanuit dit bijzondere dorp, of beter gezegd: vanuit de camping aan de Kuinderdijk maakten wij een enkele mooie fietstochten en wandelingen in het waterrijke gebied van de Wieden en de Weerribben.
IN 'T KORT
Vanaf SVR Camping Veldhuis fietsten we door een deel van het Nationale Park De Weerribben, via Kalenberg naar Ossenzijl en via de oostzijde terug. We passeerden dorpjes met bijzondere namen als Nederland, Dwarsgracht en Muggenbeet.
Een mooie pauzeplek is Ossenzijl, bij de sluisbrug.
Bij Ossenzijl is tevens het Bezoekerscentrum van de Weerribben.
Kano's te huur en mogelijkheid tochten te maken met een fluisterboot.
ZIEN
In Blokzijl: de activiteiten in en rond de sluis.
In Kalenberg: Galerie Kunst&Kleur met grappige beeldjes
In Ossenzijl: het bezoekerscentrum met natuurexposities
....
DOEN
Wandelen door Blokzijl rond de haven en bij de sluis.
Fietsen door het waterrijke gebied van de Weerribben
Camping of camperplaats
Rondom Blokzijl zijn geen camperplaatsen. We hadden graag bij de levendige Havenkolk overnacht, maar helaas… Gelukkig is er een prima alternatief. Aan de Kuinderdijk, op loopafstand van het centrum, ligt een kleine SVR camping met 15 plaatsen. Camping Veldhuis is een plek zoals wij het graag zien: een sappige grasmat, stevig genoeg om op te rijden, en een paar oude bomen die zo nodig wat schaduw bieden. In een van de schuren nestelen boerenzwaluwen, die overdag een virtuoos ballet uitvoeren. Er is een modern sanitairblok, dat tijdens ons verblijf nog gesloten was in verband met corona, met een loospunt voor chemisch toilet. Voor grijs water zijn er bij de schuren een paar afvoerplekken. Fietsen kunnen in een aparte schuur worden gestald en eventueel aan 220 volt worden gehangen om de accu’s op te laden. Voor niets gooi je je watertank weer vol met drinkwater en bij de prijs is de elektrische aansluiting inbegrepen. De overnachtingsprijs is €17 all-in, SVR-donateurs betalen €15,50.
De ligging van deze camping is ideaal voor ieder die een mooi fietsrondje door de Weerribben wil maken. In een paar minuten ben je in het Nationale Park bij het dorpje Nederland.
Het grootste laagveenmoeras van Noordwest Europa
In dit gebied is eeuwenlang het laagveen afgegraven, waardoor een netwerk van sloten en vaarten is ontstaan. Overal groeit riet. Nog altijd is de rietcultuur een belangrijk middel van bestaan. Iets zuidelijker liggen de Wieden met als bekendste plaats aan de Oostkant Giethoorn. Als we langs Kalenberg fietsen en de prachtige huizen zien die hier pal aan het water liggen moeten we steeds denken aan die arme inwoners van Giethoorn, die helemaal gek worden van de opdringerige Chinezen. Daar hebben ze hier toch een stuk minder last van. En nu, tijdens de uitloop van de coronacrisis al helemaal niet. Vanaf de fiets krijg je een mooie indruk van het landschap, maar mooier nog is het om hier per fluisterboot of kano doorheen te varen. Bij het Buitencentrum van Ossenzijl kan je kano’s huren of inschrijven op begeleide fluisterboottochten. Je kunt er ook kamperen, want er ligt een mooie natuurlijk camping bij. Zorg wel voor de nodige muggenolie!
Via het kleine dorpje Muggenbeet fietsten we naar Blokzijl, waar we nog een aardig stuk van de middag doorbrachten. ’s Avonds konden we zowaar aanschuiven aan een op de anderhalvemeternorm afgepaste tafel in een van de restaurants. Vanaf onze tafel zagen we het befaamde restaurant ‘Kaatje bij de Sluis’ liggen. Ook dit jaar zijn ze weer gezegend met 2 Michelinsterren. We moesten wel denken aan het prachtige verhaal van de echte Kaatje, die hier in 1707 een herberg opende voor rondreizende kooplieden van de VOC. De ingredienten van haar beroemde recepten hield ze haar hele leven geheim. Een leuk beeld van Kaatje staat op het plein tegenover het huidige restaurant, dat dus naar haar is vernoemd.