Middeleeuws Narni

Historische optochten met ringstekende ridders

Narni is een van de meest ontoegankelijke stadjes van Umbrië. Het ligt hoog op een rots en kon vroeger met een aantal poorten worden afgesloten. De Romeinen spraken over Narnia en vestigden een legerplaats op deze strategische plek, hoog boven het dal van Terni. Tegenwoordig kom je binnen via de Porta Ternana, een laat-middeleeuwse poort die werd gebouwd in 1486 in opdracht van paus Sixtus IV. Tegenwoordig kan je deze poort per auto passeren en zelfs met de camper, al is het wel oppassen met de hoogte…

Corteo Storico in Narni

Jarenlange strijd tussen Welven en Ghibellijnen

Hoewel de stad deels nog een middeleeuwse sfeer ademt, zijn veel middeleeuwse bouwwerken grotendeels of helemaal verwoest als gevolg van de voortdurende strijd tussen aanhangers van de pausen (de Welven) en de aanhangers van de keizers van Hohenstaufen, de Ghibellijnen. Naarmate de machtsbalans wisselde, sloot Narni zich beurtelings aan bij Perugia of Spoleto, en hielp men andere steden met hun strijd, dan weer tegen de pausen, en vervolgens tegen de keizers. De buurstad Terni bleef door de eeuwen heen de erfvijand, totdat Narni en Terni tot het Koninkrijk Italië gingen horen (in 1860) en in 1910 zelfs één bisdom werden.

Middeleeuwse optocht in de straten van Narni

Narniaanse Jonkvrouwen

Boven: Voor deze Narniaanse jonkvrouwen treden de moderne ridders in het strijdperk.

Hiernaast: Een middeleeuwse broodbakkerij in bedrijf tijdens de Corteo Stórico

De Corteo Stórico

Iets van die eeuwenlange strijd en van de heetgebakerdheid van het volk zien we terug in de grote parade, de Corteo Stórico. Deze wordt op zaterdagavond gehouden in de hoofdstraat van Narni, de Via Garibaldi. Alle groepen verzamelen op het centrale Piazza dei Priori, aan het eind van de Via Garibaldi. We zien de groepen middeleeuwse strijders, de schouten en schepenen van de stad en de schone jonkvrouwen, die daar ook na de parade weer terugkomen. Dit is dus de mooiste plek om het feest te aanschouwen.

Het is de moeite waard om vroeg aanwezig te zijn in het stadje. Want later in de middag loopt de plaatselijke bevolking al verkleed door de straten. In middeleeuwse kroegen kan je een biertje pakten en je kunt zelfs speciaal gebakken brood eten bij middeleeuwse bakkers.

Narni, middeleeuws brood bakken

Corsa All’ Anello en Corteo Stórico in 2019

Het hoogtepunt van de feesten is de Corsa All’ Anello, ofwel het ringsteken. De sportterreinen onder aan het dorp worden omgebouwd tot een grote arena en ’s morgens in alle vroegte wordt de omgeving afgezet en worden de kassa’s geplaatst. We weten dat omdat we bij een van de toegangspoorten naar het terrein overnachtten op een informele camperplaats bij de San Girolamo kerk. ’s Morgens om 5 uur werden we gewekt door werklui die alles in gereedheid moesten brengen. Dat betekende vroeg opbreken en de camper verplaatsen.

De datum voor het feest van 2019 is nog niet bekend. Op de website van de Corsa All’Anello en op die van de Corteo Stórico Narni zijn de gegevens voor 2019 nog niet vermeld. We houden het in gaten en vullen dit bericht zo snel mogelijk aan.

21-02-2019
Zojuist ontvangen we het bericht dat de definitieve datum voor 2019 is vastgesteld op 24 april tot 12 mei.
De website met alle details is overigens in het Italiaans. Als je deze opent in Google Chrome krijg je de vraag: vertalen? Google vertaalt de pagina dan in prachtig krom Nederlands!

Laat ook een reactie achter

Uw e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt voor verificatie van uw reactie.
Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.