Langs de Franse Westkust

Het voorjaar komt er aan: straks een mooie kustroute rijden

De zon is weer terug na de donkere wintermaanden, we beginnen het voorjaar alweer te voelen, binnenkort kan de camper uit de winterslaap.
Onze suggestie: maak een prachtige reis langs de Normandische kusten

Imposante krijtrotsen aan de westkust bij Yport

De hoogste krijtrotsen van Europa

Normandië begint spectaculair. Op een kleine dag rijden van Nederland vind je een lange sliert krijtrotsen langs de westkust. De vissershaven van Le Tréport heeft de hoogste van Europa. Bovenop de rots ligt een prachtige camperplaats, waar je soms bijzonder goed kunt uitwaaien(…). Wat je er vooral goed kunt is vis en schaaldieren eten. De restaurants langs de haven worden druk bezocht, maar hebben dan ook een hoge standaard.

Verder naar het zuiden liggen Fécamp en Yport. Op bovenstaande foto zie je Yport rechts onderin. Boven langs de rotskant kan je prachtig wandelen, zowel noord- als zuidwaarts. Kijk ook eens naar de compilatie van beelden die hiernaast staat, van noord naar zuid langs de kust. Niet alleen het landschap, maar ook het licht is er bijzonder. Het trok grote schilders aan als Matisse, Boudin en Renoir. Amateurschilders treden graag in hun voetsporen, gekleed in witte jassen, met strohoed en schildersezel.

Pièce de résistance langs dit deel van de Normandische kust is Étretat met de boogvormige rots, de Porte d’Aval. Hele volksstammen bezoeken dit dorp om het natuurwonder te aanschouwen.
Bij Le Havre ligt de beroemde Pont de Normandie, een indrukwekkende hangbrug, die de westkust verbindt met de invasiekust. Daar liggen o.a. de oude badplaatsen Honfleur en Deauville. En nog iets verder naar het westen komen we dan bij de invasiekust, waar in 1944 de geallieerden landden om Europa te bevrijden van nazi-Duitsland.

  • Uitzicht over Le Tréport naar de stranden van Mers-les-Bains
  • Camperplaats pal aan de kust, boven op de hoogste krijtrots van Europa in Le Tréport
  • Dagelijks verse kreeft, mosselen en vis op de markt van Le Tréport
  • Hobbyschilder bij de haven van Dieppe
  • Wandelen over de krijtrotsen bij Étretat. Inm de achtergrond de Porte d'Aval
  • De levendige haven van Honfleur
  • Grote acteurs hebben langs het strand van Deauville hun eigen hekje bij de kleedhokjes

De invasiekust

Enkele kilometers voorbij Deauville begint de invasiekust, met de stranden Sword-, Juno-, Gold-, Omaha en Utah Beach. Hier zijn een indrukwekkende hoeveelheid musea, gedenktekens en restanten van de strijd te zien. De nog zichtbare caissons van de drijvende haven van Arromanches en de ruim 9000 witte kruisen op de Amerikaanse begraafplaats in Colleville-sur-Mer zijn de meest bekende overblijfselen van de bloedige strijd, waarbij ruim 40.000 jonge mannen hun leven gaven voor onze vrijheid. Je loopt hier continu met een brok in je keel, vooral bij het zien van exposities en films over de invasie.
Maar er zijn ook lichtpuntjes, zoals een prachtige wilde camperplaats direct aan de kust, terrassen bij restaurants (toen het nog mocht…), waar je een heerlijk bord mosselen, een geweldig plateau-de-fruits-de-mer of een vers visje geserveerd krijgt.
Even verder naar het westen liggen mooie havenplaatsen, zoals Barfleur, Cherbourg en Barneville-Carteret. Ook daar wordt de vis nog dagelijks vers aangevoerd en geserveerd. Rijdend langs de mooie kusten komen we uiteindelijk bij de Mont-Saint-Michel uit, de meer dan 1300 jaar oude rotsheuvel in zee, die jaarlijks miljoenen toeristen trekt. Daar gaat onze Normandië-route naadloos over in de kustroute door Bretagne.

Beide routes zijn gebundeld in één routegids: Met de Camper door Frankrijk, Normandië en Bretagne.
Deze gids, gecombineerd met de routegids Met de Camper naar Zuid-Frankrijk, Elzas, Jura en Route Napoléon, is tot 1 juni als combi verkrijgbaar tegen een speciale prijs en zonder portokosten, onder het motto: ‘Einde Lockdown, Hoog tijd!’

Uitzicht op Arromanches met in zee nog de restanten van de drijvende landingshaven
Boven: uitzicht op de golf van Arromanches, met in zee nog de restanten van de drijvende landingshaven.
Onder: aan de kerktoren van Sainte-Mer-Église hangt de parachutist John Steele nog altijd te bungelen. De echte John Steele bracht het er zowaar levend van af.
Kerktoren van Sainte-Mer-Eglise

1 reactie

  • daar zijn we al ooit geweest ,heel mooi.
    zeker nog eens terug