Kilts, kanonnen en doedelzakken

Athol Highlanders voor Blair Castle

Deze stoere mannen in kilts vormen het enige privéleger van Groot-Brittannië. De Athol Highlanders zijn in 1844 opgericht om Koningin Victoria te beschermen tijdens haar verblijf op Blair Castle. Voor hun diensten kregen zij de Royal Colours en het recht om wapens te dragen. Koningin Victoria bepaalde dat zij elk jaar op de dag dat zij hun ‘Colours’ kregen uitgereikt een parade moesten houden tijdens zgn. ‘Athol Gatherings’. Sindsdien wordt die parade elk jaar op de laatste zaterdag van mei gehouden, voorafgaand aan de Highland Games op het landgoed van Blair Castle.

Tijdens onze reis door Schotland konden we dit spectaculaire en kleurrijke evenement bijwonen. Loes filmde de parade van begin tot eind. Hieronder een korte impressie!

Parade van Athol Highlanders op Blair Castle

Blair Castle ligt aan de voet van de Cairngorm Mountains, dicht bij de A9 op de route naar Aviemore. Grenzend aan het kasteel ligt een enorme camping, die normaal gesproken ruim voor de Athol Gatherings is volgeboekt. In de omgeving zijn echter meer campings, evenals een aantal goede camperplaatsen. In de gids Met de Camper door Schotland wordt uiteraard ruim aandacht besteed aan de overnachtingsmogelijkheden.