Calatrava en Fallas in Valéncia

Calatrava bouwde zijn ‘Stad van kunsten en wetenschappen’ in Valéncia

Reizend door Europa kwamen we in de afgelopen jaren veel prachtige architectuur tegen die vele eeuwen geschiedenis vertegenwoordigt.
Bij het bekijken van al dat moois verplaatsen we ons in gedachten naar eeuwen van bloedige oorlogen of perioden van bloeiende welvaart. Maar soms werd het ons even te veel.

Kathedraal van Sevilla

In het Koninklijk Paleis van Madrid zagen we een overweldigende rijkdom. Meubels, decoraties en schilderijen. Het barokke goud spat er bijna van de muren. De rijkdom van de Spaanse koningen wordt gewoon stuitend, omdat versieringen van pilaren en plafonds pijn gaan doen aan de ogen. Natuurlijk mag je het ook prachtig vinden, zo’n barokpaleis op 138.000m² grond met 300 kamers. Het is het grootste van Europa en misschien wel van de hele wereld. Maar het getuigt ook van de grootheidswaan die Spaanse vorsten door de eeuwen heen heeft gekenmerkt. Neen, het waren volgens mij geen leuke jongens.
Datzelfde geldt voor de katholieke geestelijken in Spanje die enorme kerken lieten bouwen, zoals die in Toledo en in Sevilla. De arme bevolking moest dat allemaal opbrengen. En dan heb ik het nog niet eens over de niets en niemand ontziende Spaanse Inquisitie gehad…

In de 15e eeuw beloofde de bisschop van Sevilla dat hij de mooiste en de grootste kathedraal van Europa zou bouwen. Dat laatste is gelukt..! Columbus heeft in de kathedraal een groots praalgraf.

Calatrava bezorgde Valéncia internationale bekendheid

In Spanje werden we toch ook getroffen door prachtige staaltjes moderne stedenbouw. Een naam die daarbij geregeld opduikt is die van Santiago Calatrava. Hij is niet alleen de bekendste, maar ook de meest omstreden hedendaagse Spaanse architect. Overal in de wereld bouwde hij opvallende bruggen, stations en luchthavengebouwen. Hij bekommerde zich kennelijk nooit om de uitvoerbaarheid en de kosten van zijn projecten, want vorm ging boven alles. Dat bracht overheden in de hele wereld in verlegenheid, omdat budgetten eindeloos werden overschreden.
Van zijn eigen stad Valéncia kreeg Calatrava de vererende opdracht om een ‘Stad van Kunsten en Wetenschappen’ te bouwen in de opgedroogde bedding van de rivier de Turia. Hij kreeg volledig de vrije hand van de overheid. Daar hebben ze nog steeds spijt van.

Valéncia is nu nummer 2 op de lijst van meest bezochte Spaanse steden

Het complex bleek niet te exploiteren, ondanks hoge toegangsprijzen. Maar er staat wel wat. Gebouwen met fraaie rondingen en futuristische structuren, doorsneden door een serie glasheldere vijvers, met elkaar verbonden door lange galerijen met sculpturen en tropische tuinen.
De nadelen van het hoge kostenplaatje worden vergoed door de internationale bekendheid die Valéncia erdoor kreeg. De stad is nu nummer twee op de lijst van best bezochte Spaanse steden, na Barcelona. Desondanks heeft Valéncia zijn gezellige en intieme sfeer weten te behouden. En het enorme complex van de ‘Ciudad de las Artes y las Ciencias’ is een plek waar toeristen en bewoners van Valéncia graag vertoeven. Iedereen kan er gratis van genieten, want je hoeft pas een kaartje te kopen als je een van de gebouwen bezoekt.

  • Stad van Kunsten en Wetenschappen van Calatrava, Valéncia
  • Het Hemisphèric IMAX theater van Calatrava, Valencia, Spanje
  • Theater Reina Sophia in de stad van Calatrava, Valencia, Spanje
  • Rode Ibis in Calatrava Zoo, Valencia, Spanje
  • Haai en Zonnevis in het Oceanogràphic zee-aquarium, Valencia, Spanje

De Stad van Kunsten en Wetenschappen heeft theaters, een techniekmuseum, een kleine dierentuin en een zee-aquarium met o.a. een dolfijnenshow. Typisch Calatrava, structuren van beton, staaldraad en glas en veel gebogen lijnen

Calatrava, structuren van beton, staaldraad en glas,Valencia, Spanje

Het feest van de ‘Fallas’

Begin maart is een prachtige tijd om in Valéncia te zijn. Van 15 tot 19 maart wordt er het feest van de Fallas gevierd. Vanaf 1 maart tot 19 maart is het La Mascletà. Dagelijks om 14:00 uur worden de mascletas aangestoken op het Plaza Ayuntamiento. Gedurende 5 minuten klinkt er een oorverdovend ritmisch knalvuurwerk op het plein en door de aangrenzende straten.
Intussen zijn er door de hele stad grote poppen, Ninots, opgesteld die bepaalde actuele thema’s op humoristische wijze uitbeelden. Op 15 en 16 maart worden de Ninots door een jury beoordeeld. De winnende poppen krijgen een plek in het Fallas Museum, dichtbij de stad van Calatrava.
Tenslotte worden in de nacht van 18 op 19 maart alle Ninots, behalve de winnende, aangestoken en verbrand.
Gedurende de hele periode is Valéncia nog gezelliger dan anders door het grote aantal bezoekers dat op het feest van de Fallas afkomt.

Kijk voor extra informatie ook op de website Valencia.tips.

OveraNinots in Valéncia tijdens de Fallas