Calatrava en Fallas in Valéncia

Calatrava, structuren van beton, staaldraad en glas,Valencia, Spanje

Het kostbare prestigeproject van Valéncia

Reizend door Europa kwamen we in de afgelopen jaren veel prachtige architectuur tegen die vele eeuwen geschiedenis vertegenwoordigde.

We vinden het schitterend om al dat moois te kunnen bekijken en ons in gedachten te verplaatsen naar eeuwen van bloedige oorlogen of perioden van bloeiende welvaart. Maar soms werd het ons even te veel. In het Koninklijk Paleis van Madrid werden we letterlijk overweldigd door de overstelpende rijkdom in meubelen, decoraties en schilderijen. Het barokke goud spatte er bijna van de muren, de versieringen van pilaren en plafonds waren zó overdadig, dat de rijkdom van die Spaanse koningen gewoon stuitend werd. Natuurlijk mag je het ook prachtig vinden, zo’n barokpaleis dat met ruim 3.000 kamers, gebouwd op 138.000m² grond, het grootste van Europa en misschien wel van de hele wereld is. Maar het getuigt ook van de grootheidswaan die Spaanse vorsten door de eeuwen heen heeft gekenmerkt. Neen, het waren volgens mij geen leuke jongens. Datzelfde geldt ook voor de katholieke geestelijken in Spanje die enorme kerken lieten bouwen, die door de arme bevolking werden betaald, zoals die in Toledo en in Sevilla. En dan heb ik het nog niet eens over de niets en niemand ontziende Spaanse Inquisitie gehad…

Links: typisch Calatrava, structuren van beton, staaldraad en glas en veel gebogen lijnen

De Stad van Kunsten en Wetenschappen heeft theaters, een techniekmuseum, een kleine dierentuin en een zee-aquarium met o.a. een dolfijnenshow. Rechts een foto-impressie

In Spanje werden we behalve door historische architectuur ook getroffen door prachtige staaltjes moderne stedenbouw. Een naam die daarbij geregeld opduikt is die van Santiago Calatrava. Hij is niet alleen de bekendste maar ook de meest omstreden hedendaagse Spaanse architect. Overal in de wereld bouwde hij opvallende bruggen, stations en luchthavengebouwen. Het bijzondere daarbij is dat hij zich kennelijk nooit bekommerde om de uitvoerbaarheid en de kosten van zijn projecten, maar de vorm boven alles stelde. Dat bracht overheden in de hele wereld in verlegenheid, omdat budgetten eindeloos werden overschreden.
Van zijn eigen stad Valencia kreeg Calatrava de vererende opdracht om een ‘Stad van Kunsten en Wetenschappen’ te bouwen in de opgedroogde bedding van de rivier de Turia. Hij kreeg volledig de vrije hand van de overheid en daar hebben ze nog steeds spijt van.

  • Stad van Kunsten en Wetenschappen van Calatrava, Valéncia
  • Het Hemisphèric IMAX theater van Calatrava, Valencia, Spanje
  • Theater Reina Sophia in de stad van Calatrava, Valencia, Spanje
  • Rode Ibis in Calatrava Zoo, Valencia, Spanje
  • Haai en Zonnevis in het Oceanogràphic zee-aquarium, Valencia, Spanje

Calatrava bezorgde Valéncia internationale bekendheid

Het complex bleek niet te exploiteren, zelfs met nogal exorbitante toegangsprijzen voor het wetenschapsmuseum en het zeeaquarium met dolfinarium. Maar er staat wel wat. Gebouwen met fraaie rondingen en futuristische structuren, doorsneden door een serie glasheldere vijvers en met elkaar verbonden door lange galerijen met sculpturen en tropische tuinen.
De nadelen van het hoge kostenplaatje worden vergoed door de internationale bekendheid die Valéncia erdoor kreeg. De stad is nu nummer twee op de lijst van best bezochte Spaanse steden, na Barcelona. Desondanks heeft Valéncia zijn gezellige en intieme sfeer weten te behouden. En het enorme complex van de ‘Ciudad de las Artes y las Ciencias’ is een plek waar toeristen en bewoners van Valéncia graag vertoeven. Iedereen kan er gratis van genieten, want je hoeft pas een kaartje te kopen als je een van de gebouwen bezoekt.

OveraNinots in Valéncia tijdens de Fallas

Het feest van de ‘Fallas’

Begin maart is een prachtige tijd om in Valéncia te zijn. Van 15 tot 19 maart wordt er het feest van de Fallas gevierd. Vanaf 1 maart tot 19 maart is het La Mascletà. Dagelijks om 14:00 uur worden de mascletas aangestoken op het Plaza Ayuntamiento. Gedurende 5 minuten klinkt er een oorverdovend ritmisch knalvuurwerk op het plein en door de aangrenzende straten.
Intussen zijn er door de hele stad grote poppen, Ninots, opgesteld die bepaalde actuele thema’s op humoristische wijze uitbeelden. Op 15 en 16 maart worden de Ninots door een jury beoordeeld. De winnende poppen krijgen een plek in het Fallas Museum, dichtbij de stad van Calatrava.
Tenslotte worden in de nacht van 18 op 19 maart alle Ninots, behalve de winnende, aangestoken en verbrand.
Gedurende de hele periode is Valéncia nog gezelliger dan anders door het grote aantal bezoekers dat op het feest van de Fallas afkomt.

Kijk voor extra informatie ook op de website Valencia.tips.

Laat ook een reactie achter

Uw e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt voor verificatie van uw reactie.
Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.