De camper van onze dromen

Een nieuw leven en hoe het allemaal begon

Het was een Kerstavond om nooit te vergeten. Twee weken eerder hadden we ons huis te koop gezet. Vanaf vijf uur ’s middags had de telefoon niet meer stilgestaan. Een eerste bod, ver onder de vraagprijs. Na onze afwijzing een tweede bod; details over wat er nu wel en niet in de prijs zat. Een nieuw bod. Om een lang verhaal kort te maken: rond tien uur Kerstavond hadden we het huis verkocht. De eerste stap in ons nieuwe leven…

Een huisje in de Achterhoek met oprit en volop ruimte voor de camper. Precies wat we zochten…

Ons nieuwe huis in Lochem met camper op de oprit
Eevn schoonboenen na de eerste reis

Onze nieuwe camper bij het tijdelijke huis in Eerbeek. Even schoonvegen na de eerste reis!

Een camper en een huisje in de Achterhoek

Het idee was om weg te gaan uit de Randstad, Europa in met een camper, huisje in het rustige oosten van het land. Je kent die dromen wel. Maar wie voert ze ooit uit? Nou, wij waren het vast van plan. Loes, op dat moment 58 jaar, zegde haar mooie baan op, we togen naar de Veluwe waar een aantrekkelijk huurhuis voor tijdelijk beschikbaar was en we reden meteen maar door naar Stadskanaal. Want daar stond die camper die we op internet na veel zoeken hadden gevonden. Niet te oud, twee aparte bedden, een flinke ‘garage’ voor de scooter of de fietsen en een klein maar praktisch badkamertje. Verder natuurlijk drie gaspitten, draaibare cockpitstoelen en een schotel met flatscreentje. Want ja, je hoeft op onze leeftijd niet meer elke avond te discussiëren over het leven, het geloof en de dood. Dus is het lekker als je ergens in de Sierra Nevada gewoon naar DWDD, Pauw of Jinek en een journaal kunt kijken. Wat een heerlijk decadent vooruitzicht!

Voor alle duidelijkheid: het moment was perfect. De crisis had nog net niet genadeloos toegeslagen. Ons huis bracht een aardig bedrag op, zodat er genoeg overbleef om te investeren in onze plannen: een camper van maximaal € 50.000, een professioneel opgezette website, ontwerpen voor CamperRoutes reisgidsen en een stevig budget voor een zestal lange reizen. En dan moest er nog wat overblijven voor een nieuw huis, eventuele verbouwing en inrichting en een goede maar bescheiden personenauto.

Ik keek naar Loes en zag het meteen. Haar lichaamstaal straalde uit dat het een nieuwe camper zou worden.

Of toch maar een nieuwe camper..?

Goed, daar zaten we dus, in die camper van onze dromen. Hij viel nogal tegen. Vier jaar oud, beetje vale bekleding, knopjes van kastjes die niet meer feilloos werkten en bovendien was het binnen ijzig koud. Buiten lag een dik pak sneeuw en was het min 7 graden. Binnen stond de verwarming niet aan. We bekeken nog een paar nifterig koude campers en gingen toen rillend naar binnen, de showroom in, waar de nieuwe modellen stonden. Op het moment dat we ons hadden genesteld in de zeven meter lange gloednieuwe en warme camper, kwam de baas van de zaak binnenlopen. Een enthousiaste jonge vent met een leuk noordelijk accent, dat door z’n algemeen beschaafd Nederlands sijpelde. Hij vroeg wat we zochten. Ik keek naar Loes en zag het meteen. Haar ogen waren weer gaan glimmen, ze voelde aan de zachte nieuwe bekleding van de bank, zei nog iets over de mooie keuken in hoekopstelling en ik wist wat er ging gebeuren. Haar lichaamstaal straalde uit dat het een nieuwe camper zou worden. Een frisse bekleding zonder vlekken, geen stootplekjes, geen kapotte knopjes… De behaaglijke warmte van de showroom en de erwtensoep gaf ons een euforisch gevoel. We waren eruit.

Thuis toch nog maar even de begrotingen erbij gehaald. Want zo’n nieuw leven moet je een beetje plannen, nietwaar? Die dertigduizend euro die een nieuwe camper meer kost dan een tweedehandse moet wel ergens vandaan komen. Een iets goedkoper huis misschien? Of even geen nieuwe auto? Of halen we het gewoon uit de reserves? Wat een luxe dat je als beginnend babyboomer van de eerste lichting voor dit soort dilemma’s kan worden geplaatst.

Cabo Espichel Portugal

Onder:
onze camper tijdens een recente lange reis: dwars door Portugal. Hier bij Cabo Espichel.

Tot slot

Het plan voor een uitgeverij van camperreisgidsen kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Ikzelf (de schrijver van deze column) had mijn hele leven in de journalistiek gezeten, de laatste twintig jaar als hoofdredacteur van reisbladen. Een korte periode als contentmanager van de ANWB website had me voldoende inzicht gegeven in de mogelijkheden (en onmogelijkheden) van gidsenverkoop via een webshop. Loes zou daarbij een belangrijk deel van het uitgeverijwerk kunnen doen, dank zij haar ervaring bij de uitgeverijen van de ANWB en de Sdu, plus productie, plus administratie, plus correcties, plus kritische kanttekeningen bij alle wilde ideeën en droombeelden die het soms ongeleide projectiel tegenover haar (ik dus) voortbracht.

Sinds begin 2011 werken we keihard aan ons bedrijfje, maar we genieten vooral met volle teugen van ons vrije leven en de prachtige camperreizen die we noodgedwongen moeten maken om onze uitgeverij draaiende te houden.

2 reacties

  • Interessant stukje. Wij twijfelen nog over de aanschaf van een camper , hebben nu nog een caravan .