Tips voor Trips – Jeneverwandeling Schiedam

Molenwandeling met een neut erbij

Dit jaar stonden we zowel in het voorjaar als in het najaar bij Delft op camping Delftse Hout. Deze camping krijgt geen plek in onze TOP-200, maar hij ligt wel comfortabel op fietsafstand van de binnenstad van Delft. Onze Prinsenstad kan je het best in het late voorjaar bezoeken, wanneer de grachten op hun mooist zijn en het grote Marktplein bruist van leven. Daarover meer in een volgende aflevering van Tips voor Trips.
Voor een dagje wandelen in de winter viel ons oog op buurstad Schiedam. De jeneverstad. Mooie oude binnenstad, omzoomd door water, o.a. de Noordvest en de Westvest met een paar van de hoogste molens ter wereld. En onder een van die molens een lekkere camperplaats, aan het water van de Noordvestgracht.

IN 'T KORT

Vanaf de Camperplaats aan de Noordvestgracht liepen we langs de hoogste molens van Nederland naar het centrum van Schiedam. Daar bezochten we o.a. het Jenevermuseum en de Museummolen De Walvisch.

ZIEN

In het Jenevermuseum zie je de geschiedenis van de Schiedamse jeneverindustrie in etiketten, affiches en flessen. Op gezette tijden kan je demonstraties bijwonen en zelfs proeverijen.

DOEN

Een interessante stadswandeling voert je o.a. langs de molens De Vrijheid en De Noord (in de achtergrond). De gezellige binnenstad van Schiedam heeft goede winkes en veel café's en restaurants.

Camperplaats in het centrum

Schiedam is in 2013 door de NKC uitgeroepen tot de campervriendelijkste gemeente van Nederland. We ontdekken dan ook twee CP’s langs de wandelroute die wij willen lopen. Een kleine voor twee campers (tot 8 meter) en een iets grotere voor ca. 6 campers van 7,5 meter lang.
Op laatstgenoemde overnachten wij:

  • Parking Noordvest Schiedam, aan het Noordvest no. 40, vlak bij molen De Vrijheid.
    GPS: 51.91921, 4.39372  (N 51°55’09”, E 4°23’37”)

Langs de Schie

Vanuit Delft reden we via de Rotterdamseweg langs de Delftse Schie. Hoewel het af en toe een beetje kronkelen en kruip-door-sluip-door is, kom je vanzelf bij de Schiedamse Schie uit. Op die manier bereik je de camperplaats (GPS 51.91921, 4.39372 of N 51°55’09”, E 4°23’37”) zonder op de drukke A13 te belanden. Er zijn aan de Noordvest zes niet al te lange parkeerplaatsen gereserveerd voor campers, waar je ook mag overnachten. Behalve een prullenbak zijn er geen voorzieningen. Op Campercontact zien we een foto van een camper die met het grootste deel van z’n achteroverbouw boven het water hangt. Wij hebben daar met ons campertje van 6,50 (incl. fietsdrager) geen probleem mee. Wel kregen we ’s nachts een ‘probleempje’ met langsscheurende jongeren in lawaaiige auto’s. Maar de meeste recensies op Campercontact reppen nauwelijks over dit soort zaken.

De fotogenieke Schiedamse Schie met in de achtergrond Molen De Kameel

De Schiedamse Schie, Molen De Kameel in de achtergrond

Molens voor de Jeneverindustrie

Ooit stonden er in Schiedam 20 molens die gerstemout maalden voor de jeneverbranderijen. Groepen branders exploiteerden samen zo’n molen. Deze industrie kon in de achttiende eeuw een grote vlucht nemen, omdat de drankimport uit Frankrijk werd verboden. Van de 20 molens zijn er nu nog 6 over. Drie staan er langs de Noordvest, waar de camperplaats is, De Vrijheid, De Noord en de Palmboom.
Hier beginnen we onze wandeling vanaf de camperplaats bij Molen De Vrijheid. Sinds 1974, na een grondige restauratie, is deze molen dagelijks in bedrijf voor bakkers, branderijen en museumwinkels. Even verderop komen we bij molen De Noord, de hoogste traditionele windmolen ter wereld. Op een mooie dag kan je op het terras van deze molen koffie of thee drinken.

Aan de overkant staat langs de Noordvestsingel een aantal oude branderijen die rond 1870 zijn gebouwd. Oorspronkelijk stonden de branderijen los van elkaar, mogelijk wegens brandgevaar. Het zijn nu rijksmonumenten, die zijn omgebouwd tot woonhuizen. Boven in de gevel zijn de oorspronkelijke namen te lezen: Zeerust, Charlois, Mathenesse, De Hoop en Nooitgedacht…
Via Molen De Palm lopen we tussen oude opslagloodsen door naar het Doelenplein en zien daar de volgende molen op een kruising van waterwegen. Het is Kameel. De molen ziet er nieuw uit en dat klopt. Hij werd in 2010 volledig opnieuw gebouwd op de plek waar een eerdere stellingmolen stond. Net als de andere molens is deze in het bezit van de Schiedamse Molenstichting. Vrijwillige molenaars malen er graan en wekken elektriciteit op!

Jenevermuseum aan de Schie in Schiedam

Jenevermuseum en Museumbranderij

We lopen door langs de Schie en steken over naar de Ooievaarssteeg. Daar passeren we het Oude Stadhuis en de Waag. Iets verderop  staat de Basiliek van Sint Lidwina. Maar wij steken door via de Nieuwstraat naar de Hoogstraat. Rechts ligt, enigszins verscholen achter een poortje het Jenevermuseum. Iets daarvoor zien we het klassieke gebouw van het Schiedams Museum, maar daar hebben we op deze wandeldag geen tijd voor.
Voordat we via de achteringang het Jenevermuseum binnengaan, eten we een broodje bij Zavor ‘Coffee Experience (!) Het koffiehuis heeft aan de achterkant een terras, direct bij de ingang van het museum. De broodjes waren niet om over naar huis te schrijven…
Als je in het museum iets wilt beleven, moet je de website goed bestuderen.
Kom je onvoorbereid binnenvallen, dan kan je de etages doorlopen en een keur aan flessen, etiketten en affiches bekijken. Aan een uitleg over de branderij, in de Branderij de Gekroonde Brandersketel, en aan een proeverij kan je echter alleen op vaste tijden deelnemen.

De toegangsprijzen zijn niet gering, maar met de Museumkaart heb je gratis toegang. Via de website www.jenevermuseum.nl kan je een volledig programmaboekje downloaden, waarin alle opties zijn vermeld. Op maandag is het museum gesloten.

Schiedam, branderijgebouwen Noordvestsingel

Vanaf Molen De Noord – en vanaf de Camperplaats – zie je deze tot woonhuizen verbouwde branderijgebouwen aan de Noordvestsingel

Wij hadden later in de middag nog wat tijd over om Molen De Walvisch te bezoeken. De naam verwijst naar de walvisvaart in vorige eeuwen, maar ook deze molen stond in dienst van de jeneverbranderijen. De vraag naar een sterke drank om even op te warmen was bij de walvisvaarders natuurlijk groot. Dat moet de connectie zijn geweest met de naam. In De Walvisch is op de begane grond een museumwinkel gevestigd. Op de verdiepingen erboven, bereikbaar via steile trappen, zijn presentatieruimten die de historie van de jeneverbranderijen tonen.

Via de Westvest komen we terug bij onze camperplaats, waar we, zoals gemeld, een wat onrustige nacht beleven. Omdat velen voor en na ons de camperplaats heel positief beoordelen, willen we hem toch voorzichtig aanbevelen. De plek is namelijk geweldig mooi, zo direct bij de binnenstad van Schiedam.

Meer informatie: i-Punt S’dam, hoek Nieuwstraat, Lange Kerkstraat.

Dit is de tweede in een serie Tips voor Trips, die we voor Camperroutes maken. Het is onze intentie om dit soort tips met enige regelmaat te publiceren. Na verloop van tijd zullen we deze tips in veel uitgebreider vorm publiceren in een CamperRoutegids van Nederland. Suggesties zijn welkom!
Schiedam, Molen De Walvisch

1 reactie