Elzas, Jura en de Route Napoléon

Met de camper door de mooiste gebieden van Frankrijk

De Gorges du Verdon

Deze lange vakantieroute voor de camper begint in de Elzas en eindigt aan de Côte d’Azur. We overnachten op campings en op camperplaatsen in de Oostelijke regio's van Frankrijk.

De Elzas
Delen van de Elzas, langs de noordoostgrens van Frankrijk, zijn eeuwenlang heen en weer geschoven tussen de grootmachten Duitsland en Frankrijk. Vanaf de dertigjarige oorlog (1618-1648) en de Tweede Wereldoorlog was het gebied afwisselend Frans en dan weer Duits en omgekeerd. Erger was dat de diverse oorlogen grote verwoestingen aanrichtten. Vreemd genoeg is daar nu niets meer van de zien, omdat vele steden en stadjes in oude glorie werden herbouwd.

Tegenwoordig is de Elzas een opeenvolging van sprookjesdorpen met vakwerkhuizen in bonte kleuren, kerken met spitse torens, die vaak meer Duits dan Frans aandoen en overal wijngaarden. In een paar gebieden wordt nog Duits gesproken. En omdat alles gericht is op wijn, culinaire geneugten en toerisme kan je er vaak heel goed met Engels terecht. Een ideaal vakantiegebied dus, maar wel met een overdaad aan vakwerk en wijn...

De Jura
Feitelijk moeten we het gebied waar we dwars doorheen trekken de Franche-Comté noemen. Maar de Jura is hiervan het belangrijkste en meest bekende departement. Het sluit naadloos aan op de Zwitserse Jura. Tijdens deze camperroute blijven we geheel op Frans grondgebied en doorkruisen we overwegend zeer landelijke streken, die je de ‘groene longen’ van Frankrijk kunt noemen. Na de prachtige vestingstad Besançon passeren we nog een klein wijngebied en dan rijden we de echte Jura in. In het westen heuvelachtig, maar hoe meer je naar het oosten rijdt, des te bergachtiger het wordt. Hoogtepunten zijn hier het ‘Cirque de Baume-les-Messieurs’ en de ‘Cascades du Hérisson’. Beide topattracties leden zich voor mooie wandelingen.

ROUTE NAPOLÉON

Na een snelle doorsteek langs het Lac du Bourget, met Aix-les-Bains als voorname kuurbadplaats, en over de bijna mystieke bergwegen van de Chartreuse, beginnen we in Grenoble aan de Route Napoléon. De ‘Moeder aller Vakantieroutes’ voert ons door de mooiste streken van Frankrijk. Op het eerste deel vanaf Grenoble volgt de route het dal van de Isère. Rijdend over de N85 naar het zuiden passeren we middeleeuwse dorpen, af en toe afgewisseld door een grotere plaats, zoals Gap en Sisteron. Napoleon is echt overal: in opschriften op bordjes en gedenkstenen, aan gevels van grote en kleine gebouwen, uithangborden van hotels waar hij NIET geslapen heeft en restaurants waar hij NIET gegeten heeft. De Napoleonverering door de Fransen druipt er vanaf.

De Haute-Provence
Het mooiste deel van de route ligt tussen Sisteron en Castellane. Als we de spectaculaire citadel van Sisteron achter ons laten, rijden we de Haute-Provence in. Met zijn geuren en kleuren o.a. van de lavendel, die hier vanaf half juli tot eind augustus bloeit. De meeste indruk maken den kalksteenbergen met diep ingesneden dalen. Het superlatief is in dit opzicht de Gorges du Verdon. Een omweg langs de spectaculaire canyons is zonder meer de moeite waard.

Naar de Middellandse Zee 
Het laatste deel voert ons via Grasse naar Golfe-Juan, waar Napoleon op 1 maart 1815 landde voor zijn zesdaagse tocht naar Grenoble. Overal langs de route zijn mooie plekken op kampeerterreinen en voor campers zijn er tal van camperplaatsen. Maar aan de Côte d'Azur houdt voor campers de weelde op. De beste manier om te genieten van een paar dagen vakantie aan de Middellandse Zee is om de camper op een camping neer te zetten en het (overigens uitstekende) openbaar vervoer te gebruiken.

MET DE CAMPER NAAR ZUID-FRANKRIJK

Wijnroute Elzas, Jura en Route Napoléon

Deze routegids beschrijft een reis van de Elzas in het noordoosten naar het startpunt van de Route Napoléon in Zuid-Frankrijk. Alle ingrediënten voor een mooie en interessante reis zijn hier aanwezig: lekker eten en drinken in de schilderachtige vakwerkstadjes van de Elzas, wandelingen in de Jura en heerlijk rijden over slingerende bergwegen in een spectaculair decor. De gids bevat een 1450 km lange vakantieroute die in ca. 3 weken kan worden afgelegd, maar ook in kortere delen kan worden gereden, van noord naar zuid of omgekeerd. 

Elk hoofdstuk wordt voorafgegaan door een overzicht van de route, met vermelding van de hoogtepunten onderweg en de overnachtingsmogelijkheden op camperplaatsen en campings.

 Deze route bestaat uit drie delen:

 1. De Wijnroute van de Elzas, langs steden, dorpen en hun wijngaarden, waar de heerlijke Riesling, Pinot-Gris en Gewurztraminer worden verbouwd en kunnen worden geproefd.
  Een routedeel van ca. 275 km, voor een vakantie van 4 tot 7 dagen.
 2. Een verbindingsroute door de Franche-Comté, met een bezoek aan de vestingstad Besançon en wandelingen in de Jura, de groenste natuurgebieden van Frankrijk.
  Een routedeel van ca. 410 km, voor een vakantie van 5 tot 7 dagen.
 3. De ‘Moeder aller vakantieroutes”, de Route Napoléon, van Grenoble tot Golfe Juan.
  Een route van ca. 770 km, inclusief een aanloop door de bergen van de Chartreuse en een extra lus langs de Gorges du Verdon, voor een onvergetelijke reis van 6 tot 14 dagen.

Maatwerk voor een boeiende camperreis

CamperRoutes worden letterlijk vanuit de camper geschreven. De auteurs, Mike en Loes Bisschops, hebben als toeristische redacteuren met jarenlange ervaring een scherp oog voor de details die een reis interessant en aangenaam kunnen maken.
De routes worden met zorg voorbereid en onderweg fijn geslepen tot perfect passend maatwerk voor camperaars die veel willen zien en beleven.

Kenmerken van CamperRoutes

Alle CamperRoutegidsen zijn voorzien van:

 • Overzichtelijke routekaartjes
 • Beschrijvingen van camperplaatsen en campings
 • Praktische informatie voor onderweg, met aandacht voor eten en drinken
 • Adressen en openingstijden en prijsindicaties van beschreven bezienswaardigheden
 • GPS-codes van camperplaatsen en campings

MET DE CAMPER NAAR ZUID-FRANKRIJK telt 156 pagina’s met veel kleurenfoto’s en routekaartjes voor delen van de route.  Het uitklapbare omslag is voorzien van handige overzichtskaarten. 

---

Deze routegids is te bestellen via de bestelknop in de rechterkolom.
 

TOEZENDING BUITEN NEDERLAND

Helaas is het verzendtarief buiten Nederland erg hoog. Bestelt u vanuit België dan is het aanzienlijk voordeliger om onze routegids in een boekhandel in België te bestellen, bijvoorbeeld via de Standaard Boekhandel.

Wilt u toch via onze website bestellen dan zijn we helaas genoodzaakt de hoge extra verzendkosten in rekening te brengen. U betaalt dan voor deze routegids:
€ 16,95 + € 9,06 = € 26,01

Cover Elzas-Jura-RouteNapoleon
Elzas, Jura Route Napoléon € 16.95

Wijnroute Elzas: 275 km
Jura : 410 km
Route Napoléon met Chartreuse en Gorges du Verdon: 770 km

U kunt de routegids direct bestellen via de knop BESTELLEN hieronder (voor 16 uur besteld is de volgende dag in huis). 

VOOR BELGIË:
Alle CamperRoutegidsen zijn ook verkrijgbaar in België. O.a. bij de Standaard Boekhandel online, maar ook bij alle andere boekhandels.

ISBN/EAN 978-94-91856-13-6

BergrouteStedenrouteLandelijke route
Twitter Facebook Mail