Je eigen camper verhuren

Verhuurorganisatie Camptoo bemiddelt en regelt het!

Tijdens de afgelopen camperbeurs in Utrecht raakten we in gesprek met Camptoo. We hadden de naam al eerder gezien, maar dachten dat het een klein clubje zou zijn, dat bemiddelt bij het verhuren van oude privé campers.
Nou, met die gedachte zaten we er behoorlijk naast.

Renault Estafette als camper
Camper onderweg, Camptoo

Ruim 2500 campers en caravans in de verhuur

Bij Camptoo blijken ruim 2.500 eigenaren van campers en caravans aangesloten te zijn. Ze verhuren campers die soms oud (1960), maar vaak ook gloednieuw zijn, zelfs modellen van 2019! De huurprijzen variëren van ongeveer €35 en €140 per dag. Of je een mooie integraalcamper van 7,5 meter lang hebt, of een Volkwagenbusje met hefdak, via Camptoo kan je hem verhuren. Voor nieuwe camperaars, die eerst willen huren, om ervaring op te doen voordat ze een camper kopen, zijn al die particuliere campers een mooie aanvulling op het aanbod van verhuurbedrijven. Vergelijk het met Über ten opzichte van taxibedrijven: voor de gebruiker valt er dank zij de internet-economie aanzienlijk meer te kiezen.

Goedkoper huren bij particulieren?

De vraag is of huren bij particulieren goedkoper is dan bij verhuurbedrijven. Een snelle scan in het aanbod leert dat de gemiddelde prijs buiten het hoogseizoen inderdaad wat lager is. Het kan voor nieuwere campers al gauw zo’n 20 tot 30 euro per dag schelen. Bovendien zien we dat verhuurbedrijven vaak een hogere kilometerprijs rekenen, maar daar staat dan vaak een hoger aantal vrije kilometers tegenover. We ontdekten nog een voordeel van die particuliere campers: ze zijn heel vaak compleet aangekleed met zonnepanelen, extra accu’s en tv-schotel.

Voor zowel huurders als verhuurders is het nog van belang te weten dat veel boekingen in januari worden gemaakt. De verhuurder heeft zo al vroeg in het jaar een inzicht in zijn inkomsten. Voor een huurder betekent dit dat later in het jaar het aanbod soms minder uitgebreid is.

 Is je camper goed verzekerd?

Als eigenaar moet je daar zelf voor zorgen. Er zitten wat addertjes onder het gras die je scherp in de peiling moet houden. Je kunt bijvoorbeeld bij het afsluiten van een NKC camperverzekering aanvinken dat je je camper particulier wilt verhuren. Maakt een huurder schade, dan gaat dat ten koste van je no claim of je no-claimbeschermer.

Camptoo biedt sinds 2018 een extra dagverzekering aan van Aveco. Daarbij is het risico afgedekt tijdens de dagen dat je verhuurt. Omdat het een aparte verzekering is gaat een eventuele schade niet ten koste van je noclaim op de standaard camperverzekering.

Voor eigenaren die hun camper te huur willen aanbieden heeft Camptoo heel veel bruikbare informatie op hun uitstekende website gezet.

Tot slot nog een observatie die we ook al in het intro vermeldden. Door je camper te verhuren aan particulieren, haal je aanzienlijk meer rendement uit je spaargeld dan wanneer je het op de bank zet. Je camper als beleggingsobject. Hmm.. een interessante gedachte!

Verhuur je eigen camper, Camptoo