CamperRoute kruist ‘Le Tour’ in Italië

Dwars door de Appenijnen, van Florence naar Rimini

Het is de eerste keer dat het Grande Départ van de Tour in Italië werd georganiseerd. En we kunnen alleen maar constateren dan de Italianen en de Fransen er iets moois van hebben gemaakt. De start in de wonderschone kunststad Florence was al bijzonder, maar nog mooier was de eerster etappe, dwars door de Appenijnen. Hup, meteen op de pedalen, bergop en bergaf. Tegen het einde van de rit nog even de pittige klim naar het historische bergdorp San Leo en daarna een volgende klim naar San Marino.
Wij reden door hetzelfde gebied met de camper en dat was puur genieten. Landschappelijk was het zeker een van de mooiste delen van onze route door Italië.

Deze opname maakten we vanaf heht Piazzale Michelango, boven de rivier de Arno. Vanaf hier fotografeer je het historische centrum van Florence met de beroemde koepel van Brunelleshci op de Duomo (rechts) en de karakteristieke toren van het Palazzo Vecchio. Nog verder naar links, niet zichtbaar op deze foto, ligt de Ponte Vecchio met zijn geheime gang, gebouwd in de zestiende eeuw voor de fameuze heerser van Florence, Cosimo I de’Medici.
Op het Piazzale Michelangelo werd voor de Tour een enorm pedium gebouwd, waarop de ploegen kort voor de vertrekdag werden gepresenteerd.

Buste van wielerlegende Pantani en zijn grafmonument

Eerbetoon aan een Italiaanse wielerheld: Marco Pantani 

De doortocht van de Tour de France staat in Italië in het teken van een aantal beroemde Italiaanse winnaars van de Tour. Behalve oude beroemdheden als Fausto Coppi en Gino Bartali, herdenken wielerliefhebbers de omstreden, maar o zo populaire Marco Pantani, bijnaam: ‘het Olifantje’. Ter ere van hem vertrekt de tweede etappe vanuit zijn geboorteplaats Cesenatico.
Tijdens onze tocht langs de Adriatische kust bezochten we Pantani’s grafmonument op de begraafplaats van Cesenatico. In de routegids hebben we daar een kaderstuk aan gewijd. Hier een kort uittreksel daarvan:

‘Vanaf het strand van Pinarella, waar eenmaal per jaar een groot vliegerfestival wordt gehouden, fietsen we naar Cesenatico. gemiddelde toeschouwer is het een nogal statisch evenement. Het strand is hier overigens breed en prachtig en als je een wandelaar bent is het mooi om langs de zee richting Cesenatico te lopen. Wij rijden op de fiets door de bossen langs het strand totdat we vastlopen in het rulle zand. Dan zoeken we de Via Pinarella weer op, waarlangs we naar Cesenatico rijden.’
‘Vlak voor het stadje zien we langs de Viale Mazzini een begraafplaats achter een lange muur en we vragen een voorbijganger of hier Marco Pantani begraven is. Alsof hij de vraag dagelijks krijgt antwoordt hij: na de toegangspoort de centrale laan volgen en bij het vierde pad links. Dan zie je het vanzelf’. Begraafplaatsen in Italië zijn spectaculair. De doden (of hun as) worden bijgezet in kasten of huisjes bovengronds. Voor Pantani werd een ronde toren gebouwd met bovenin een symbolische weg naar de top. Zijn (familie)graf is een bedevaartplaats voor wielerliefhebbers. Aan verse bloemen, kaarsen en kleine snuisterijen is dan ook nooit gebrek. Ondanks alles wat we inmiddels over ‘het Olifantje’ en zijn prestaties (denken) te weten, is hij voor velen nog altijd een grote held.’

Cesenatico, relaxte badplaats

Cesenatico is een leuk stadje dat wordt doorsneden door een kanaal met een open verbinding naar zee. Aan het haventje speelt zich het leven af op terrassen en restaurants, bars en ijssalons. Een goede plek voor een lunch, diner of alleen een drankje. Hier hebben we even een zonvakantie-gevoel.

Op weg naar Cesenatico:
vliegerfeest op het strand van Pinarella

Cesenatico en Pinarello liggen dicht bij elkaar ten noorden van Rimini. Eind mei is hier een groot internationaal vliegerfeest, waar vele nationaliteiten op af komen. Het is dan druk op de campings en camperplaatsen, maar gezelligheid is er ook volop.

Vliegerfeest in Pinarella

Hoge bergen en mooie dorpen tussen Florence en Rimini

Wij vonden in het gebied tussen Florence en Rimini zoveel hoogtepunten – letterlijk en figuurlijk – dat het bijna zonde is dat die wielrenners en met een rotgang voorbij fietsen.
Toscane en Umbrië zijn samen goed voor vier tot zes weken campergenot. De beroemde middeleeuwse dorpen en steden, zoals Spello, Spoleto en Todi herbergen zoveel moois, dat je er stapvoets doorheen mag gaan. Stoppend bij elke heuvel, wijngaard en verfrissende beek of rivier. Toplocatie is wat ons betreft Assisi, met de beroemde ‘Onderkerk’ die van werkelijk verbluffende schoonheid is.

De kerk van Sint Franciscus in Assisi bestaan uit een grote licht en kleurrijk romaans bouwwerk, met daaronder een in de rotsen uitgehouwen kapel, waar de ‘heilige’ resten van Franciscus worden bewaard. Deze mysterieuze kapel, met zijn schitterend beschilderde plafonds en wanden, is de ‘Onderkerk’. Het idee was dat de armen in de onderkerk mochten bidden, terwijl de rijken de bovenkerk bevolkten.

Franciscuskerk Assisi
Assisi

Assisi ligt als een ongenaakbaar terracotta slagschip in de heuvels van de Monte Subiasio. Behalve toeristisch hoogtepunt van Umbrië, is de stad ook een echte bedevaartplaats, die dagelijks door vele pelgrims wordt bevolkt. Het is een genot om door de smalle straten te struinen, kijkend naar vogels van verlei pluimage – zoals Franciscaner monniken in lange bruine pij, tegenover toeristen in korte rokjes en broekjes… Een feest voor de zintuigen!

Franciscaner monniken in Assisi

Laat ook een reactie achter

Uw e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt voor verificatie van uw reactie.
Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.