Camping Markadia, Alvito

Een perfecte camping aan een idyllisch stuwmeer

Het was de mooiste camping tijdens onze reis door Portugal. We doorkruisten de Alentejo vanuit het zuiden naar Evora en waren zeer verrast door de variatie die rond Alvito in het landschap verscheen. Vooral de pastelkleuren van de stuwmeren waren een verademing na een rit door een tamelijk eenvormig en verlaten landschap.

Camping Markadia bij Alvito, Alentejo, Portugal

Natuurlijke plekken onder de bomen, aan de rand van het stuwmeer van Odivelas

Het stuwmeer van Odivelas is een heerlijke plek om te zwemmen, vogels te kijken, te kanoën of gewoon lekker aan een strandje te relaxen.

De camping wordt beheerd door een Nederlands echtpaar, dat hier in 1987 is begonnen het gebied rond het stuwmeer van Odivelas te ontwikkelen voor eco-toerisme. De camping is 10 ha. groot en geschikt voor ongeveer 150 tenten, caravans en campers. Iedereen kan een vrije plek in het landschap kiezen, onder de oude eiken of in het open landschap, langs de oevers van het stuwmeer.
Na een lange reis door Portugal, of na de drukte van de Algarve, is het hier heerlijk uitrusten in de natuur. In het meer kan je zwemmen of kanoën met een gehuurde kano. Ook als wandelgebied is het hier mooi, maar dan moet je er wel in het koelere seizoen zijn.
Een van de grootste attracties is… de stilte en de nachtelijke sterrenhemel. Vooral ’s nachts is het er aardedonker en hoor je hooguit de roep van een jagende uil. ’s Morgens word je gewekt met het gezang van vogels. Verkeer hoor je niet of nauwelijks.

De camping heeft een klein restaurant, met een eenvoudige kaart, dat alleen open is tussen 1 april en 30 september. In die periode is er ook een kampwinkeltje open met een beperkt assortiment. Brood is dagelijks vers verkrijgbaar. Voor meer levensmiddelen zijn er beperkte mogelijkheden in Odivelas en Alvito.
De camping is niet goedkoop. Reken op ca. €27 voor een overnachting met camper en twee personen.

Stuwmeer van Odivelas, Alvito, Alentejo, Portugal

NB. In enkele recensies over deze camping lezen wij dat bij een bepaalde windrichting er sprake is van stankoverlast van een nabijgelegen chemische fabriek. Wij hebben daar niets van gemerkt en ook kunnen we op Google Maps geen fabrieken ontdekken die deze overlast mogelijk veroorzaken. Wel staan in de omgeving veel olijfbomen, dus het kan zijn dat de ‘stank’ afkomstig is van het persen van olijven (doorgaans in februari en maart).

In de Routegids : Met de Camper door Portugal, lees je meer over deze camping en over Evora, dat op ca. 60 km afstand ligt.

Laat ook een reactie achter

Uw e-mailadres wordt uitsluitend gebruikt voor verificatie van uw reactie.
Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.